Wereld Psoriasis Dag

Vandaag is het Wereld Psoriasis Dag. Een moment om stil te staan bij deze chronische auto-immuunziekte die de huid aantast en leidt tot symptomen zoals rode, schilferige plekken en jeuk. Deze plekken ontstaan doordat het huidvernieuwingsproces te snel plaats vindt. Lees hier betrouwbare informatie over Psoriasis op huidarts.com of de NVDV.

NVDV-logo

Indifferente therapie, de basisbehandeling

Het gebruik van indifferente therapie kan helpen om de huidbarrière te versterken en vocht vast te houden, waardoor het schilferen en de droogheid van de huid verminderen. Ook de NHG geeft aan dat indifferente middelen de basisbehandeling vormen bij psoriasis.

NHG standaard Psoriasis: Basisbehandeling

  • Geef altijd een indifferent middel, zoals cetomacrogolzalf, lanettezalf, vaselinecetomacrogolcrème, vaselinelanettecrème, koelzalf of cetomacrogolcrème. De voorkeur van de patiënt speelt een belangrijke rol in de keuze van het indifferente middel. Uit ervaring blijkt dat een indifferent middel bij psoriasis een gunstig effect op de huid heeft (vermindering schilfering, versterking barrièrefunctie, hydratatie en vermindering irritatie).
  • Breng het indifferente middel niet gelijktijdig met een eventueel lokaal corticosteroïd of vitamine-D-analoog aan, maar bijvoorbeeld 1 uur of langer erna.
  • Behandeling ter verwijdering van een schilferlaag is raadzaam, maar dient voorzichtig te gebeuren om beschadiging van de huid en daarmee een verhoogd risico op verergering van psoriasis te voorkomen.

Therapietrouw bij Psoriasis

Het Zorginstituut Nederland heeft in 2022 het plan voor zinnige zorg voor mensen met eczeem of psoriasis opgesteld waarin als verwacht resultaat een conclusie getrokken wordt. Wil je weten wat deze conclusie is? Lees ons artikel over therapietrouw bij psoriasis.

© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead