Indifferente therapie bij eczeem

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die gepaard gaat met ontsteking van de huid, jeuk en roodheid. Voor mensen die met eczeem leven, kan het verzorgen van de huid een uitdaging zijn. Een goed doordacht huidverzorgingsregime is echter essentieel om symptomen te verlichten en het herstel van de huid te bevorderen. In dit artikel delen we het belang van indifferente middelen in de behandeling bij eczeem.

De basis van de behandeling: Indifferente middelen

Hoewel indifferente therapie dus geen geneesmiddelen zijn, heeft indifferente therapie wel een belangrijke rol in het beheersen van de symptomen van eczeem en het op peil houden van de conditie van je huid.

Volgens de richtlijnen van het Nederlandse huisartsengenootschap (NHG) geldt indifferente therapie als basis van de medicamenteuze behandeling bij eczeem.

Zo melden de NHG-richtlijnen de volgende punten:

 • Indifferente middelen verhogen het vochtgehalte van de huid en verminderen jeuk en irritatie; welk middel het effectiefst is, is onbekend, het gebruik berust voornamelijk op ervaring.
 • Geef elke patiënt, onafhankelijk van de ernst van het eczeem, voorlichting over het doel en gebruik van indifferente middelen
 • De voorkeur van de patiënt speelt een belangrijke rol bij de keuze voor het indifferente middel (zie Details):
 • Laat de patiënt verschillende indifferente middelen proberen
 • Eerdere ervaringen van de patiënt bepalen mede de keuze
 • Schrijf meerdere tubes van 100 g voor indien de patiënt tevreden is over het middel (of een combinatie van indifferente middelen)
 • Adviseer de zalf en/of (vet)crème 1-2 keer per dag aan te brengen, afhankelijk van de droogte van de huid; er zijn in principe geen beperkingen aan frequentie en hoeveelheid.
 • Adviseer het indifferente middel bij gelijktijdig gebruik van lokale corticosteroïden minimaal 1 uur na de corticosteroïden aan te brengen (zie Details). 

Therapietrouw bij eczeem

Therapietrouw is bij constitutioneel eczeem van groot belang. Constitutioneel eczeem is een chronische huidaandoening is die regelmatige en consistente behandeling vereist. Hierdoor is het opvolgen van de voorgeschreven behandelingen of therapie, zoals medicatie en huidverzorgingsroutine essentieel. Hieronder leggen wij uit waarom:

 • Symptoombeheersing: Een regelmatige en consistente behandeling kan helpen om de symptomen van eczeem onder controle te houden, zoals jeuk, roodheid, ontsteking en huidirritatie. Door de voorgeschreven therapie op te volgen zoals bedoelt, kan je een betere controle over de symptomen behouden en verlichting ervaren.
 • Voorkomen van verergering: Eczeem heeft de neiging om perioden van opflakkeringen en rustige periodes te hebben. Therapietrouw kan je helpen om opflakkeringen te minimaliseren en voorkomen dat de huidconditie verslechtert. Het voorkomen van verergering van eczeem is belangrijk om complicaties en ernstigere huidproblemen te voorkomen.
 • Verbetering van de huidbarrière: Regelmatige toepassing van huidverzorgendemiddelen kunnen helpen bij het verbeteren van je huidbarrière. Een gezonde huidbarrière is essentieel om vochtverlies te voorkomen. Ook is de verbetering van de huidbarriere essentieel om je te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals infecties.
 • Kwaliteit van leven: Eczeem kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je leven. Met name vanwege de jeuk, pijn en ongemak die het kan veroorzaken. Therapietrouw kan helpen om deze symptomen te verminderen en je eigen welzijn te verbeteren.

Daarnaast kan het gebruik van indifferente therapie ook een belangrijke rol spelen in het voorkomen van het gebruik van corticosteroïde crèmes, die vaak worden voorgeschreven voor de behandeling van eczeem. Het verminderen van het gebruik van corticosteroïden kan de kans op bijwerkingen zoals huidatrofie en dunner wordende huid verminderen.

Kortom, indifferente therapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van eczeem en kan helpen om de symptomen te verminderen, terugkerende flare-ups te voorkomen en de huid gezond en soepel te houden.

Zinnige Zorg voor mensen met eczeem of psoriasis

Het Zorginstituut Nederland heeft in 2022 het plan voor zinnige zorg voor mensen met eczeem of psoriasis opgesteld waarin als verwacht resultaat onderstaande conclusie getrokken wordt.

“Door patiënten met eczeem of psoriasis betere begeleiding te bieden, wordt hun zelfmanagement vergroot en zijn patiënten beter toegerust om samen met de zorgverlener te beslissen over de behandeling. Hierdoor zullen naar verwachting de therapietrouw, de acceptatie van de huidaandoening en de patiënt tevredenheid toenemen. Patiënten zullen de indifferente middelen en dermaticorticosteroïden beter en waar nodig vaker gebruiken. Dit komt de effectiviteit van de behandeling ten goede en kan de smeermoeheid voorkomen die kan ontstaan door verkeerd gebruik van lokale middelen. Betere begeleiding kan daarnaast verwijzing naar de dermatoloog voorkomen, waar mogelijk zwaardere en duurdere vormen van behandelingen met meer kans op bijwerkingen worden ingezet.” 

Step-down-beleid bij eczeem

Op zoek naar een step-down-beleid bij eczeem? Bij bipharma hebben wij een handig step-down-beleid bij de behandeling met lokale corticosteroïden volgens de NHG-standaard constitutioneel eczeem. Het stappenplan is duidelijk en overzichtelijk en op A6 formaat, dus het neemt amper plek in beslag. Ben jij arts of apotheker? Neem dan contact met ons op en wij zorgen dat het stappenplan bij je terecht komt!

© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead