ZONNEWIJZER

Zonlicht hebben we allemaal nodig. Het is onze belangrijkste bron van vitamine D. Maar te veel zon, of te lang onbeschermd in de zon, is niet goed. Door overmatige blootstelling aan UV-straling kan men verbranden en ontstaat zonneschade aan de huid. Zonneschade kan op latere leeftijd leiden tot vervelende huidaandoeningen. Hieronder geven we aan wat men kan doen om zonneschade te voorkomen en tips wanneer men toch is verbrand. Zodat jij het beste advies kan geven in de apotheek.  

Wat kan ik doen om zonneschade te voorkomen?

Er zijn een aantal zaken die de apotheek bezoeker zou kunnen doen om zonneschade te voorkomen. Hieronder noemen we er een aantal voor je op, zodat jij ze met hen kan delen!

  • Raad altijd een zonnebrandcrème aan die beschermt tegen UVA en UVB stralen. Gebruik minimaal een zonnebrandcrème met SPF 30 (sun protecting factor). Lees hier meer over de SPF in zonnebrandcrème. 
  • Raad aan ruim een half uur voordat men de zon in gaat te smeren en laat de crème goed intrekken.  
  • Raad aan elke 2 uur opnieuw te smeren en te herhalen wanneer er door zweten, sporten, zwemmen of andere activiteit minder bescherming is van de zonnebrandcrème.  
  • Raad aan de huid geleidelijk te laten wennen aan de zon of Uv-straling.  
  • Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon het krachtigst, raad aan rond deze uren zo min mogelijk in de zon te zijn en laat de UV-index checken. Ga niet langer dan 2 uur in de zon. 
  • Geef aan de zonnebrandcrème overal te smeren, en dan bedoelen we o-ver-al. De oren, vingers, oogleden, nek alles dat bedekt is met huid, kan verbranden en moet beschermd worden. 
  • Bescherm de ogen door het dragen van een zonnebril
  • Houd baby’s en hele jonge kinderen zo veel mogelijk uit de zon.

Toch verbrand door de zon? Wij hebben 3 tips voor jouw patiënt!

Tip 1. Raad Carbomeerwatergel als after-sun. Deze gel heeft een indrogend effect op de huid. Liever ook verkoeling? Adviseer dan een mentholgel. Deze heeft naast een indrogend ook een verkoelend effect op de huid. De menthol kalmeert en verkoelt de branderige huid.  

Tip 2. Adviseer na de mentholgel of carbomeerwatergel ook een lichte crème ter verzorging van de huid. Bijvoorbeeld de vaselinecrème met carbomeer. Deze is door de carbomeer lekker luchtig van structuur en trekt goed in de huid. Het verzorgt en verzacht de huid en herstelt de vochtbalans.  

Tip 3. Gaat je huid vervellen? Adviseer om niet de velletjes eraf halen. Nadat de huid verbrand is, gaat deze zich herstellen met als gevolg dat de bovenste huidlaag (hoornlaag) sneller dan normaal loslaat en er ‘huid vellen’ kunnen ontstaan. Geef aan deze op natuurlijke wijze eraf te laten gaan. Anders kan het natuurlijke herstelproces van de huid nadelig beïnvloeden worden

LET OP! Zo erg verbrand dat je huid pijn doet of er blaren ontstaan, bezoek dan een medisch deskundige.

© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead