Branderige huid

Wanneer we het hebben over een branderige huid of een brandend gevoel van de huid, dan bedoelen we een huid die onaangenaam en warm aanvoelt, alsof deze verbrand of geïrriteerd is. Het is belangrijk om de mogelijke oorzaken te begrijpen en te weten hoe je de symptomen kunt verlichten.

Symptomen van een branderige huid:

 • Een warm, branderig gevoel op de huid.
 • Roodheid en irritatie van de huid.
 • Mogelijk jeuk, zwelling of pijn.

Waar komt een branderige huid vandaan?

Een branderige huid kan verschillende oorzaken hebben en gepaard gaan met verschillende symptomen. Het brandende gevoel van de huid kan ontstaan door onderstaande oorzaken:

 1. Zonverbranding: Blootstelling aan overmatige zonnestralen kan leiden tot zonverbranding, wat resulteert in een branderig gevoel, roodheid en pijn op de huid.
 2. Allergische reactie: Een allergische reactie op bepaalde stoffen, zoals cosmetica, medicijnen, wasmiddelen of plantaardige materialen, kan leiden tot een branderige huid.
 3. Irritatie: Blootstelling aan irriterende stoffen, zoals chemische producten, sterke reinigingsmiddelen, kan de huid irriteren en een branderig gevoel veroorzaken.
 4. Insectensteken: Insectensteken of beten, kunnen de huid irriteren. Dit kan dan gepaard gaan met roodheid en zwelling. Ook kunnen er bultjes ontstaan die jeuken of pijn doen.
 5. Kwallenbeet: Een kwallenbeet kan ook tot een branderige huid leiden en kan in sommige gevallen pijn doen.
 6. Huidcontact met plantensoorten: Bepaalde plantensoorten, zoals bijvoorbeeld brandnetels, kunnen voor huidirritatie zorgen die lijden tot een branderig gevoel. Dit gaat vaak gepaard met bultjes, jeuk, roodheid en zwelling.
 7. Huidaandoeningen: Verschillende huidaandoeningen, zoals eczeem, psoriasis of dermatitis, kunnen symptomen veroorzaken zoals een branderige huid, jeuk, roodheid en schilfering.

Effectieve verzorging van een branderige huid

Het is goed om te achterhalen wat de oorzaak is van jouw branderige huid. Heb je een branderige huid vanwege een allergische reactie is de verzorging heel anders dan wanneer je huid branderig aanvoelt door zonverbranding. Heb jij een branderige huid door een allergische reactie, huidinfectie of huidaandoening is het belangrijk dat je een medisch deskundige raadpleegt voor de juiste vervolgbehandeling en verzorging. Wanneer je een branderige huid hebt vanwege zonverbranding of insectensteken, kwallenbeten of contact met bepaalde planten, is huidverzorging met een verkoelend middel een aanrader. Gebruik bijvoorbeeld de mentholgel, deze gel verkoeld en kalmeert de branderige huid.

Branderige huid bij stress

Een branderige huid bij stress is een veelvoorkomende ervaring die kan optreden als reactie op emotionele stress en of angst. Stress kan een complexe fysiologische reactie in het lichaam teweegbrengen, waarbij het zenuwstelsel, hormonen en andere lichaamssystemen betrokken zijn. Deze reactie kan de bloedvaten beïnvloeden en de zenuwen stimuleren, wat een branderig gevoel op de huid kan veroorzaken.

Er zijn verschillende manieren waarop er een branderige huid door stress kan ontstaan:

 • Vasodilatatie: Stress kan leiden tot vaatverwijding, waarbij de bloedvaten in de huid groter worden. Dit kan een warm, branderig gevoel geven, vergelijkbaar met blozen.
 • Huidgevoeligheid: Stress kan de zenuwuiteinden van de huid over activeren, waardoor het gevoel van branden ontstaat.
 • Ontstekingsreacties: Stress kan ontstekingsreacties in het lichaam verergeren, wat kan bijdragen aan een branderig gevoel op de huid.
 • Verhoogde transpiratie: Stress kan leiden tot verhoogde transpiratie, wat de huid kan irriteren en een branderig gevoel kan veroorzaken.

Omdat een branderige huid bij stress niet veroorzaakt wordt door externe factoren, maar door lichamelijke veranderingen, moet je deze aanpakken om iets te doen tegen je branderige huid. Om stress gerelateerde symptomen, waaronder een branderige huid, te verminderen, kunnen ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie, yoga en lichaamsbeweging helpen. Blijft de branderige huid ook wanneer je geen last hebt van stress? Neem dan contact op met je huisarts.

Branderige huid door zonverbranding

De meeste voorkomede oorzaak van een branderig gevoel van de huid komt voor wanneer de huid verbrand is door de zon. Wanneer de onbeschermde huid (te) lang wordt blootgesteld aan Uv-straling dan ondergaat de huid een aantal stappen waardoor de huid zonneschade oploopt. Uiteindelijk zal door deze zonneschade de huid beschreven kunnen worden als branderige huid of verbrande huid.

Stap 1: Blootstelling aan UV-straling: Wanneer de huid wordt blootgesteld aan de UV-straling van de zon, kunnen de stralen de cellen in de huid beschadigen. De UV-straling kan doordringen in de opperhuid (de buitenste laag van de huid) en de lederhuid (de middelste laag van de huid).

Stap 2. Ontstekingsreactie: Tijdens de ontstekingsreactie verwijden de bloedvaten zich om meer bloed naar het beschadigde gebied te brengen. Hierdoor stroomt er meer bloed naar de oppervlakte van de huid, wat zorgt voor een toename van de bloedtoevoer en een verhoogde warmteafgifte. Dit resulteert in de typische roodheid en warmte en het branderige gevoel van de huid die we waarnemen bij een zonnebrand. De ontstekingsreactie is het lichaam dat probeert de beschadigde cellen te herstellen en de schade te beperken.

Stap 3. Schade aan het DNA: UV-straling kan schade aan het DNA in de huidcellen veroorzaken. Dit kan leiden tot mutaties in de cellen, wat kan bijdragen aan het ontstaan van huidkanker en andere huidproblemen.

Stap 4. Pigmentatie: UV-straling stimuleert ook de productie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor het bruinen van de huid. Dit kan leiden tot verhoogde pigmentatie.

Branderige huid bij intieme lichaamsdelen

Heb jij last van een branderige huid rondom je intieme lichaamsdelen, dan is het verstandig om dit te bespreken met een medisch deskundige. Mogelijk kan er dan een andere oorzaak zijn voor het branderige gevoel van de huid. Wij raden je aan om dan ook niet zelf in de weer te gaan met het smeren van verschillende gellen of koelende crèmes. Deze kunnen, afhankelijk van de oorzaak van de branderige huid, het branderige gevoel juist verergeren.

© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead