Mond- en keelverzorging


Wat is mondverzorging?

Mondverzorging of ook wel mondzorg verwijst naar de zorg die wordt gegeven aan de mond.  Hieronder rekenen we niet alleen de tanden maar ook het tandvlees en de tong. Goede mondzorg is belangrijk om tandbederf, tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen te voorkomen. Mondzorg is dus essentieel voor het behoud van een goede mondgezondheid. Een goede mondgezondheid is niet alleen belangrijk voor het behoud van gezonde tanden en tandvlees, maar heeft ook invloed op de algehele gezondheid en het welzijn van een persoon. Er is een verband aangetoond tussen een slechte mondgezondheid en andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en longontsteking. Door een goede mondverzorging kan de algehele gezondheid worden verbeterd. Lees dus onderstaande adviezen en tips door en geef het beste advies aan jouw patiënt!

Welke mondverzorging is er?

Er zijn verschillende soorten mondverzorging die kunnen bijdragen aan een goede mondgezondheid van je patiënt. Hieronder staan enkele voorbeelden, die jij met ze kan delen:

 1. Tandenpoetsen: Het regelmatig poetsen van de tanden is een van de belangrijkste aspecten van mondverzorging. Het wordt aanbevolen om minimaal twee keer per dag twee minuten te poetsen met fluoride-tandpasta.
 2. Flossen: Flossen is een belangrijk onderdeel van mondverzorging, omdat het helpt om tandplak en voedselresten tussen de tanden en onder de tandvleesrand te verwijderen.
 3. Mondspoelingen: Mondspoelingen kunnen helpen om bacteriën te doden en een slechte adem te voorkomen. Er zijn verschillende soorten mondspoelingen beschikbaar, waaronder spoelingen met fluoride of antibacteriële spoelingen.
 4. Tongreiniging: Het reinigen van de tong kan helpen om bacteriën te verwijderen die een slechte adem kunnen veroorzaken.
 5. Tandartsbezoeken: Het regelmatig bezoeken van de tandarts is belangrijk om tandbederf, tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen te voorkomen of op tijd te behandelen.

Welke soorten mondspoelingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten mondspoelingen beschikbaar die kunnen helpen bij de mondverzorging van je patiënt. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 1. Fluoride mondspoelingen: Deze mondspoelingen bevatten fluoride, wat kan helpen om de tanden te versterken en te beschermen tegen tandbederf. Het gebruik van fluoride mondspoelingen wordt vooral aanbevolen voor mensen met een hoog risico op tandbederf, zoals kinderen en ouderen. Bekijk hier alle fluoride mondspoelingen van Bipharma
 2. Chloorhexidine mondspoelingen: Deze mondspoelingen bevatten een antiseptisch middel, chloorhexidine, dat kan helpen bij het doden van bacteriën en het voorkomen van tandvleesaandoeningen. Antiseptische mondspoelingen worden vaak aanbevolen voor mensen met tandvleesaandoeningen of een hoog risico daarop. Bekijk hier alle Chloorhexidine mondspoelingen van Bipharma.

Meer weten over mondzorg? Kijk dan op https://www.allesoverhetgebit.nl/

Waarom keelverzorging?

Keelverzorging is ook belangrijk voor een goede mondgezondheid. Een gezonde keel kan helpen bij het voorkomen van keelpijn, ontstekingen en infecties. Hieronder staan enkele tips die jij met je patiënt kan delen voor een goede keelverzorging:

 1. Hydratatie: Drink voldoende water en vermijd alcohol en cafeïne, die de keel kunnen uitdrogen en irritatie kunnen veroorzaken.
 2. Gorgelen: Gorgelen met zout water kan helpen bij het verminderen van keelpijn en ontsteking. Los 1 theelepel zout op in een glas warm water en gorgel gedurende 30 seconden.
 3. Vermijd roken en passief roken: Roken kan de keel irriteren en ontstekingen veroorzaken. Vermijd het roken van sigaretten en het inademen van sigarettenrook.
 4. Gebruik een luchtbevochtiger: Een luchtbevochtiger kan helpen bij het vochtig houden van de lucht en het verminderen van keeldroogte en irritatie.
 5. Rust en slaap: Voldoende rust en slaap zijn belangrijk voor het herstel en het voorkomen van keelproblemen.
 6. Eet gezond: Een gezond dieet met voldoende vitaminen en mineralen kan bijdragen aan een gezonde keel en mond.

Keelverzorging: Mixtura resolvens

Heeft jou patiënt last van een kriebel in de keel? De mixtura resolvens hoestdrank, met een combinatie van actieve ingrediënten, zoals ammoniumchloride, terpentijnolie, anijsolie en zoethoutwortelextract, aanraden om een kriebel in de keel te verzachten en bovenste luchtwegen vrijer te houden.

© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead