FTU-wijzer

Gebruikt je patiënt een geneesmiddel voor een huidaandoening, zoals een corticosteroïd? Raad dan aan om de FTU wijzer te gebruiken!

De FTU (Finger Top Unit) of ook wel VTE, vingertop eenheid, is een hulpmiddel waarmee men precies kan afmeten hoeveel product er gesmeerd moet worden. Te dik smeren geeft kans op ongewenste bijwerkingen. Bij te dun smeren werkt het geneesmiddel misschien onvoldoende. Volg daarom precies het smeeradvies in het schema van de FTU wijzer.

Hoe lees ik de FTU-wijzer?

De FTU of finger top unit, geeft aan dat 1 FTU gelijk is aan een ‘rolletje’ crème of zalf die het vingertopje of bovenste vingerkootje bedekt. In het schema zie je aan de linkerkant verschillende lichaamsdelen en aan de bovenkant verschillende leeftijden. De getallen in het schema geven dus aan hoeveel FTU je moet gebruiken per lichaamsdeel per leeftijdscategorie. Let er altijd op dat je het vingertopje van een volwassen persoon gebruikt. Ook wanneer je de FTU toepast op een andere leeftijdscategorie, komt 1 FTU overeen met het vingertopje van een volwassen persoon.

Hier zijn een aantal voorbeelden:

De patiënt is een volwassen persoon en gebruikt het product op het been. Dan raad je aan 8 FTU te smeren.

De patiënt is een kind van 4 jaar oud en gebruikt het product op de romp. Dan Raad je hiervoor 3 FTU aan.

Wil je de patiënt testen?

Wil je nagaan of de patiënt de uitleg over de FTU wijzer begrepen heeft, gebruik onderstaand voorbeeld als test.

FTU-wijzer aanvragen?

Wil jij de FTU-wijzer graag in je apotheek gebruiken of uitdelen? Dat kan! Al onze klanten kunnen de FTU-wijzers bij ons aanvragen en wij zorgen ervoor dat de FTU-wijzer flyers bij jou in de apotheek komen.

© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead