Huidwijzer

Er zijn heel veel verschillende huidtypes die allemaal worden gekenmerkt door andere eigenschappen. Wanneer een patiënt opzoek is naar een passend huidverzorgingsproduct is het handig eerst het huidtype te bepalen. Hieronder beschrijven we er een aantal kort om erachter te komen welke het beste overeenkomt met de beschrijving van uw patiënt. Of doorloop de huidwijzer met uw patiënt! 

Handen en armen in verschillende huidskleuren

Droge huid: Als je patiënt een droge huid heeft, betekent dit dat de huid minder talg produceert dan normaal. Dit kan leiden tot een trekkerig gevoel en schilfering van de huid.

Zeer droge huid: Bij een zeer droge huid is de natuurlijke huidbarrière bestaande uit vetten verstoord en heeft de huid daardoor niet het vermogen om vocht vast te houden. Dit lijdt tot zeer trekkerig gevoel en kan gepaard gaan met schilfering. Ook wanneer er sprake is van een huidaandoening kan de huid zeer droog zijn. 

Gevoelige huid: Als je patiënt een gevoelige huid heeft, betekent dit dat de huid snel kan reageren op bepaalde ingrediënten in huidverzorgingsproducten. Dit merkt de patiënt dan aan snel opkomende roodheid of een trekkerig gevoel.

Geprikkelde huid: Als je patiënt een geprikkelde huid heeft, dan voelt deze geïrriteerd, gevoelig en ongemakkelijk aan. Een geprikkelde huid wordt gekenmerkt door een ongemakkelijk, jeukend en prikkelend gevoel en kan gepaard gaan met roodheid, zwelling en irritatie.

Kwetsbare huid: Met een kwetsbare huid bedoelen we de huid op plekken die kwetsbaarder is dan andere delen van het lichaam, denk aan de huid rondom de ogen en wenkbrauwen.

Ruwe huid: Heeft je patiënt een ruwe huid, uit zich dit in een zichtbare en/of voelbare verdikking van de huid waarbij deze ongelijk, droog en schilferig aan kan voelen.

Natte huid: Een natte huid ontstaat bij smetten. Dit huidtype kenmerkt zich door natte, rode, onscherp begrensde plekken.

Branderige huid: Wanneer men een branderige huid heeft, dan bedoelen we een huid die onaangenaam en warm aanvoelt, alsof deze verbrand of geïrriteerd is.

Normale huid: Een normale huid is volledig in balans en heeft geen verschijnselen van droogte of glimmen.

Geen of te veel passende huidtype?

Past er geen of juist meerdere van de hier boven beschreven huidtypes bij die van uw patiënt? Raad uw patiënt dan aan om meerdere producten, passend bij het huidtype dat het meeste overeenkomt, uit te proberen.

Verschillende huidskleuren
© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead