Een ruwe huid kenmerkt zich door zichtbare en/of voelbare verdikking van de huid waarbij deze ongelijk, droog en schilferig aan kan voelen. Een ruwe huid kan verschillende oorzaken hebben en komt vaak voor op gebieden zoals de handen, armen, benen en voeten maar ook op de knieën en ellenbogen.
Waar komt een ruwe huid vandaan?
Er zijn een aantal mogelijke oorzaken van een ruwe huid. Wij noemen hier de meest voorkomende voor je op.
- Droogheid: Een veelvoorkomende oorzaak van een ruwe huid is een gebrek aan vocht. Factoren zoals koud weer, lage luchtvochtigheid, overmatig gebruik van verwarmingssystemen en blootstelling aan uitdrogende stoffen kunnen de natuurlijke hydratatie van de huid verstoren.
- Schurende of ruwe materialen: Langdurige wrijving of blootstelling aan ruwe materialen zoals ruwe kleding, ruwe oppervlakken of bepaalde werkomstandigheden kan de huid beschadigen en een ruwe textuur veroorzaken.
- Ouder worden: Naarmate we ouder worden, vermindert de natuurlijke productie van collageen en elastine in de huid. Hierdoor kan de huid haar stevigheid en gladheid verliezen, waardoor ruwheid kan ontstaan.
- Overmatig gebruik van agressieve producten: Het gebruik van zeep, reinigingsmiddelen of cosmetische producten die irriterende ingrediënten bevatten, kan de huid uitdrogen en de natuurlijke oliën verwijderen die nodig zijn om de huid zacht en soepel te houden.
Ruwe huid op de voeten = eelt huid
De ruwe huid op je voeten wordt ook wel eelt genoemd. Eelt op de voeten is een dikke, harde laag van dode huidcellen in de hoornlaag van de huid. Deze vormt zich als gevolg van wrijving, druk of irritatie op de huid. Het komt vaak voor op gebieden van de voeten die regelmatig onder druk staan, zoals de hiel, bal van de voet en de zijkanten van de grote teen.
Eelt ontstaat als beschermingsmechanisme van de huid. Wanneer de huid herhaaldelijk wordt blootgesteld aan wrijving, zoals bij langdurig staan, wrijven van schoenen of het dragen van hoge hakken, reageert de huid door meer cellen te produceren in de bovenste laag, de hoornlaag. Dit resulteert in een verdikking van de huid, wat eelt vormt.
Hoewel eelt een natuurlijke reactie van de huid is, kan het soms ongemak veroorzaken, zoals pijn, gevoeligheid of zelfs kloven.
Hier zijn 3 stappen om je voeten zacht en soepel te houden.
Stap 1. Week je voeten regelmatig in warm water om het eelt te verzachten. Voeg eventueel een beetje zeezout of een voetbadproduct toe om de huid nog meer te verzachten.
Stap 2. Gebruik een voetvijl, puimsteen of een exfoliërende scrub om voorzichtig het overtollige eelt weg te schuren. Doe dit tijdens of direct na het weken van je voeten.
Stap 3. Breng een vocht inbrengende crème aan op je voeten om de huid gehydrateerd te houden. Kies voor een crème die specifiek bedoeld is voor de voeten en rijk is aan vocht inbrengende ingrediënten. Gebruik bijvoorbeeld de Ureumcrème, het ureum zorgt ervoor dat watermoleculen worden aangetrokken en bevordert zo de opname van water door de huid. Hierdoor wordt de huid weker en verdwijnen schilfers sneller. Met een gladdere en soepelere huid als resultaat.
TIP!: Let wel op, wanneer je last hebt van terugkerende eeltplekken op een specifieke plek, dan kan het zijn dat je schoenen niet goed passen. Zorg er dan voor dat je goed passende schoenen draagt om wrijving en druk op de voeten te verminderen. Zorg er ook voor dat je schoenen voldoende ruimte bieden en niet knellen.
Ruwe droge huid op ellenbogen
De meeste mensen herkennen het wel, droge ruwe huid op de ellenbogen. De huid op de ellebogen is van nature dikker dan op andere delen van het lichaam. Dit is een aanpassing omdat de ellebogen constant in contact komen met oppervlakken en vaak onder druk staan. Je gebruikt je ellenbogen namelijk om te leunen, steunen of tegen oppervlakken te rusten. Dit veroorzaakt constante wrijving tussen de huid en andere materialen, wat kan leiden tot ruwheid en verdikking van de huid. Daarnaast is het zo dat de talgklieren in de ellenbogen minder talg produceren dan op andere delen van het lichaam. Talg is een natuurlijke olie die de huid hydrateert en verzacht. Een gebrek aan talg kan resulteren in droogheid en ruwheid op de ellenbogen. Daarnaast hebben we de neiging om onze ellenbogen minder regelmatig te exfoliëren in vergelijking met andere delen van het lichaam. Dit kan leiden tot ophoping van dode huidcellen, waardoor de huid ruw en schilferig wordt.
4 tips om ruwe huid te verzorgen
Je kan je ruwe huid op verschillende manieren verzorgen. Het is altijd belangrijk om te kijken welke vorm van verzorging bij jou past, niet elke verzorging werkt voor iedereen. Test en probeer daarom verschillende dingen uit. Hieronder staan een aantal tips ter verzorging van je ruwe huid.
Tip 1. Hydrateer regelmatig: Een van de belangrijkste aspecten van het verzorgen van een ruwe huid is het behouden van een goede vochtbalans. Gebruik dagelijks een vochtinbrengende crème die geschikt is voor jouw huidtype. Breng het aan na het douchen of baden, wanneer de huid nog vochtig is, om het vocht beter vast te houden.
Tip 2: Exfolieer voorzichtig: Door regelmatig te exfoliëren, kun je dode huidcellen verwijderen en de huid gladder maken. Gebruik een milde scrub of een exfoliërende handschoen om de ruwe huid voorzichtig te behandelen. Vermijd echter te veel scrubben, omdat dit de huid kan irriteren en beschadigen.
Tip 3: Bescherm je huid tegen de elementen: Bescherm je huid tegen extreme weersomstandigheden zoals kou, wind en zon. Draag bij koud weer warme kleding en handschoenen om de huid te beschermen. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge SPF om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.
Tip 4: Blijf gehydrateerd: Naast het hydrateren van de huid van buitenaf, is het ook belangrijk om van binnenuit gehydrateerd te blijven. Drink voldoende water gedurende de dag om je huid van binnenuit te voeden.