Zeer droge huid

Een zeer droge huid kan erg ongemakkelijk zijn en heeft speciale zorg en aandacht nodig. Het is belangrijk om de kenmerken van een zeer droge huid te herkennen, zodat je de juiste stappen kunt nemen om je zeer droge huid te verzorgen.

Symptomen van een zeer droge huid:

 1. Schilfering: Een van de meest voorkomende symptomen van een zeer droge huid is overmatige schilfering. De huid kan er droog, ruw en schilferig uitzien, vooral op de armen, benen en gezicht.
 2. Jeuk en irritatie: Een zeer droge huid kan ernstige jeuk en irritatie veroorzaken. Het constante krabben kan leiden tot roodheid, ontsteking en zelfs kloven in de huid.
 3. Strakheid en trekkerigheid: Een zeer droge huid voelt vaak strak en trekkerig aan, vooral na het wassen of blootstelling aan droge omgevingen. Dit komt doordat de huid onvoldoende vocht vasthoudt.
 4. Roodheid: Een droge huid kan gevoelig zijn en kan roodheid vertonen, vooral op gevoelige gebieden zoals de wangen, rond de neus en op de handen.
Douche

Wat is de oorzaak van een zeer droge huid?

Een extreem droge huid, ook wel bekend als xerose, kan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele veelvoorkomende factoren die kunnen bijdragen aan een droge huid:

 1. Gebrek aan vocht: Een van de meest voorkomende oorzaken van een droge huid is een gebrek aan vocht. Dit kan worden veroorzaakt door onvoldoende hydratatie, lage luchtvochtigheid, langdurige blootstelling aan droge omgevingen (zoals centrale verwarming of airconditioning) of te warm water tijdens het douchen of baden.
 2. Veranderingen in het weer: Droog weer, vooral tijdens de wintermaanden, kan de huid uitdrogen. Koudere temperaturen en sterke wind kunnen het vocht in de huid onttrekken, waardoor deze droog en trekkerig aanvoelt.
 3. Overmatig gebruik van zeep: Regelmatig gebruik van agressieve zepen of reinigingsmiddelen die de natuurlijke oliën van de huid verwijderen, kan leiden tot uitdroging. Zeep kan de natuurlijke huid-vetbariere  van de huid verstoren, waardoor het vochtverlies toeneemt.
 4. Langdurige blootstelling aan water: Langdurig contact met water, zoals langdurig baden of zwemmen, kan de natuurlijke oliën van de huid wegspoelen en leiden tot vochtverlies en uitdroging.
 5. Huidproblemen: Bepaalde huidaandoeningen, zoals eczeem of psoriasis, kunnen de huid extreem droog maken. Deze aandoeningen verstoren de normale werking van de huidbarrière, waardoor vochtverlies optreedt.
 6. Leeftijd: Naarmate we ouder worden, vertraagt de natuurlijke productie van oliën en vocht in de huid, waardoor deze droger kan worden. Oudere volwassenen hebben vaak meer kans op een extreem droge huid.

Het is belangrijk om op te merken dat de oorzaak van een extreem droge huid kan variëren van persoon tot persoon.

Verzorging van de zeer droge huid: Tips en verzorgingsopties

Een zeer droge huid kan zorgen voor ongemak en irritatie, maar met de juiste verzorging kun je de conditie van je huid verbeteren. Wij delen graag tips en verzorgingsopties voor de zeer droge huid.

 1. Hydrateer intensief: Hydratatie is essentieel voor het herstellen van een zeer droge huid. Gebruik een rijke, vocht inbrengende crème of zalf met hydraterende ingrediënten zoals glycerine. Breng het product royaal aan op je huid, vooral na het douchen of baden, om het vocht vast te houden.
 2. Vermijd uitdrogende ingrediënten: Let op de ingrediënten in je huidverzorgingsproducten en vermijd producten met alcohol, geurstoffen en agressieve chemicaliën. Deze ingrediënten kunnen de huid verder uitdrogen en irritatie veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor milde en natuurlijke producten.
 3. Douche en baden met mate: Beperk de tijd die je doorbrengt in warm water, omdat dit de natuurlijke oliën van de huid kan wegwassen. Kies voor lauw water en vermijd langdurige baden. Gebruik tijdens het baden een was crème die je huid verzorgt.
 4. Gebruik een luchtbevochtiger: Een luchtbevochtiger in huis kan helpen de luchtvochtigheid te verhogen, vooral tijdens de wintermaanden wanneer de lucht droger is. Dit helpt vochtverlies door verdamping te verminderen en ondersteunt de hydratatie van je huid.
 5. Bescherm je huid tegen de elementen: Blootstelling aan koude wind en extreme temperaturen kan een negatief effect hebben op een zeer droge huid. Draag beschermende kleding, zoals sjaals en handschoenen, om je huid te beschermen tegen kou en wind.
gezin in winterkleren, beschermen de huid

Zeer droge huid of extreem droge huid

Wanneer je last hebt van een zeer droge huid of extreem droge huid is het goed om je bewust te zijn van dit huidtype. Wellicht dat je niet alleen last hebt van een zeer droge huid, maar ook van een ruwe huid en/of schilferige huid. Lees dan hier alles over je kan doen bij een ruwe huid.

© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead