Indifferente therapie bij psoriasis

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die de huid aantast en leidt tot symptomen zoals rode, schilferige plekken en jeuk. Hoewel er geen genezing is voor psoriasis, kan een goed doordachte huidverzorgingsroutine helpen om de symptomen te verlichten en het beheer van de aandoening te verbeteren. In dit artikel delen we enkele effectieve tips voor huidverzorging bij psoriasis, zodat u uw huid kunt verzorgen en een betere kwaliteit van leven kunt ervaren.

Indifferente therapie, de basisbehandeling

Het gebruik van indifferente therapie kan helpen om de huidbarrière te versterken en vocht vast te houden, waardoor het schilferen en de droogheid van de huid verminderen. Ook de NHG geeft aan dat indifferente middelen de basisbehandeling vormen bij psoriasis.

NHG standaard Psoriasis: Basisbehandeling
  • Geef altijd een indifferent middel, zoals cetomacrogolzalf, lanettezalf, vaselinecetomacrogolcrème, vaselinelanettecrème, koelzalf of cetomacrogolcrème. De voorkeur van de patiënt speelt een belangrijke rol in de keuze van het indifferente middel. Uit ervaring blijkt dat een indifferent middel bij psoriasis een gunstig effect op de huid heeft (vermindering schilfering, versterking barrièrefunctie, hydratatie en vermindering irritatie).
  • Breng het indifferente middel niet gelijktijdig met een eventueel lokaal corticosteroïd of vitamine-D-analoog aan, maar bijvoorbeeld 1 uur of langer erna.
  • Behandeling ter verwijdering van een schilferlaag is raadzaam, maar dient voorzichtig te gebeuren om beschadiging van de huid en daarmee een verhoogd risico op verergering van psoriasis te voorkomen.

Zinnige Zorg voor mensen met eczeem of psoriasis

Het Zorginstituut Nederland heeft in 2022 het plan voor zinnige zorg voor mensen met eczeem of psoriasis opgesteld waarin als verwacht resultaat onderstaande conclusie getrokken wordt.

“Door patiënten met eczeem of psoriasis betere begeleiding te bieden, wordt hun zelfmanagement vergroot en zijn patiënten beter toegerust om samen met de zorgverlener te beslissen over de behandeling. Hierdoor zullen naar verwachting de therapietrouw, de acceptatie van de huidaandoening en de patiënttevredenheid toenemen. Patiënten zullen de indifferente middelen en dermatocorticosteroïden beter en waar nodig vaker gebruiken. Dit komt de effectiviteit van de behandeling ten goede en kan de smeermoeheid voorkomen die kan ontstaan door verkeerd gebruik van lokale middelen. Betere begeleiding kan daarnaast verwijzing naar de dermatoloog voorkomen, waar mogelijk zwaardere en duurdere vormen van behandelingen met meer kans op bijwerkingen worden ingezet.”

Stappenplan bij psoriasis

Op zoek naar een stappenplan bij psoriasis? Bij bipharma hebben wij een handig stappenplan bij de behandeling van psoriasis met lokale corticosteroïden volgens de NHG-standaard. Het stappenplan is duidelijk en overzichtelijk en op A6 formaat, dus het neemt amper plek in beslag. Ben jij arts of apotheker? Neem dan contact met ons op en wij zorgen dat het stappenplan bij je terecht komt!

© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead