Wanneer we spreken over een kwetsbare huid dan bedoelen we de huid op plekken die kwetsbaarder is dan andere delen van het lichaam. Denk dan aan plekken waar de huid dunner is, zoals de huid rondom de ogen en wenkbrauwen. Maar ook de huid waarop sneller wondjes kunnen ontstaan, zoals een huid die na verbranding kwetsbaar is voor invloeden van buitenaf, zien we als een kwetsbare huid. De verouderde huid wordt ook gezien als kwetsbare huid en in extreme gevallen kan er dan sprake zijn van een perkamenthuid.
Waar komt een kwetsbare huid vandaan?
Buiten de huid die standaard kwetsbaarder is dan andere, zoals rondom de ogen, kunnen er op andere plekken ook een kwetsbare huid ontstaan. Dit kan dan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele factoren die bij kunnen dragen aan het ontstaan van een kwetsbare huid:
- Genetische aanleg: Sommige mensen worden geboren met een genetische aanleg voor een gevoelige of kwetsbare huid. Dit kan betekenen dat de huid dunner is, minder talg produceert of een zwakkere huidbarrière heeft.
- Omgevingsfactoren: Blootstelling aan externe factoren zoals koude temperaturen, wind, lage luchtvochtigheid, airconditioning, vervuiling, extreme weersomstandigheden en overmatige blootstelling aan de zon kan de huid kwetsbaar maken.
- Huidtypes: Mensen met een gevoelige huid of een droge huid, hebben meer kans op het ontstaan van een kwetsbare huid. Deze huidtypes zijn van nature gevoeliger voor irritaties en hebben mogelijk een verzwakte huidbarrière.
- Veroudering: Naarmate we ouder worden, vertraagt de natuurlijke productie van collageen en elastine in de huid. Dit leidt tot verlies van stevigheid, elasticiteit en dikte van de huid, waardoor deze kwetsbaarder wordt.
Wat is een perkament huid?
Een perkamenthuid of “papierachtige huid”, verwijst naar een huid die dun, fragiel en kwetsbaar wordt, vergelijkbaar met de textuur van perkamentpapier. De symptomen van een perkament huid zijn o.a. een verlies van elasticiteit, volume en stevigheid, waardoor de huid dunner lijkt en rimpels, lijntjes en plooien meer zichtbaar worden.
Perkamenthuid kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:
- Leeftijd: Het natuurlijke verouderingsproces is een belangrijke factor bij het ontstaan van een perkamenthuid. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen en elastine in de huid af, wat resulteert in verlies van stevigheid en elasticiteit.
- Overmatige blootstelling aan de zon: Langdurige blootstelling aan de schadelijke straling van de zon kan de huid beschadigen en de afbraak van collageenvezels versnellen, waardoor een perkamentachtige textuur ontstaat.
- Roken: Roken is schadelijk voor de huid en kan leiden tot een versneld verouderingsproces. Het vernauwt de bloedvaten, belemmert de bloedcirculatie en vermindert de zuurstoftoevoer naar de huid, waardoor deze dunner en kwetsbaarder wordt.
Hoe verzorg ik mijn kwetsbare huid?
Het is belangrijk dat je de kwetsbare huid beschermt tegen invloeden van buitenaf zodat deze niet uitdroogt of beschadigt raakt. Gebruik op deze huiddelen witte vaseline of de simplex basiszalf. Beiden zijn goed smeerbare basiszalven die de huid beschermen. Ook dekken ze de huid af, waardoor het vocht in de huid beter vast wordt gehouden en de barrièrefunctie wordt versterkt.
Tip! Gebruik je ringvinger om te smeren
Gebruik je ringvinger om een product op de huid rondom je ogen en wenkbrauwen aan te brengen. Deze huid is kwetsbare huid, omdat deze dunner is dan op andere delen van je lichaam. Doorgaans gebruiken we onze wijsvinger en/of middelvinger om crème aan te brengen. Hierdoor duw je automatisch harder met deze vingers, wat op kwetsbare huid soms te hard kan zijn. Gebruik daarom je ringvinger, hiermee duw je minder hard, en ga je voorzichtiger met de kwetsbare huid om.
Ons assortiment voor een kwetsbare huid
-
Droge huid, Kwetsbare huid, Zeer droge huidexpand_circle_right Meer informatie
Simplex basiszalf
-
Geprikkelde huid, Kwetsbare huid, Zeer droge huidexpand_circle_right Meer informatie
Lanettezalf
-
Geprikkelde huid, Kwetsbare huid, Zeer droge huidexpand_circle_right Meer informatie
Cetomacrogolzalf met 3% melkzuur
-
Geprikkelde huid, Kwetsbare huid, Zeer droge huidexpand_circle_right Meer informatie
Cetomacrogolzalf