Geprikkelde huid

Een geprikkelde huid is een term die wordt gebruikt om een huidconditie te beschrijven waarbij de huid geïrriteerd, gevoelig en ongemakkelijk aanvoelt. Een geprikkelde huid wordt gekenmerkt door een ongemakkelijk, jeukend en prikkelend gevoel. Het kan ook gepaard gaan met roodheid, zwelling en irritatie. Het is belangrijk om de specifieke oorzaak van jouw geprikkelde huid te achterhalen om de juiste verzorging te kunnen bepalen. Bij Bipharma maken we onderscheid tussen verschillende vormen van geprikkelde huid bij bepaalde condities:

Nattend eczeem
Anale huid en luieruitslag
Zonverbrande huid
Insecten- en kwallenbeten

Geprikkelde huid bij nattend eczeem

Laten we beginnen met de vraag: wat is nattend eczeem?

Nattend eczeem, ook wel bekend als acute eczeem is een vorm van eczeem waarbij de huid ontstoken raakt en vocht afscheidt. Dit vocht kan leiden tot een geprikkelde huid met jeuk, roodheid en een branderig gevoel. Het wordt vaak veroorzaakt door irritatie, allergische reacties of andere interne factoren. De oorzaken van een geprikkelde huid bij nattend eczeem kunnen zijn:

Irritaties: Langdurige blootstelling aan irriterende stoffen zoals chemicaliën, bepaalde kledingmaterialen of zepen kan leiden tot een geprikkelde huid bij nattend eczeem. De irritatie verstoort de natuurlijke huidbarrière, waardoor vocht kan uittreden en een prikkelend gevoel kan ontstaan.

Allergische reacties: Allergenen zoals pollen, huisstofmijt, bepaalde voedingsmiddelen of cosmetica kunnen een allergische reactie veroorzaken, resulterend in een ontstoken en geprikkelde huid bij mensen met nattend eczeem.

Vochtigheid: Een vochtige omgeving kan het nattend eczeem verergeren, omdat de huid minder effectief vocht kan verdampen, waardoor het vochtgehalte toeneemt en de huid geïrriteerd raakt.

Bij nattend eczeem wordt er soms ook wel gesproken over een natte huid in plaatst van een geprikkelde huid. Bij nattend eczeem, wordt in tegenstelling tot andere vormen van eczeem, dan ook een indrogende ter huidverzorging aangeraden. Een voorbeeld hiervan is carbomeerwatergel 1%.

Geprikkelde anale huid

De anale regio komt vaak in aanraking met ontlasting. Hierdoor kan de PH-waarde van de huid in deze regio erg schommelen en uit balans raken.  Zo kan onvoldoende reiniging na stoelgang residu achterlaten, wat kan leiden tot irritatie en een geprikkelde huid. Ook kunnen er huidirritaties ontstaan door wrijving en schuren en gebruik van ruw toiletpapier. Daarnaast kunnen ook agressieve zeep, geparfumeerde producten of vochtige doekjes de huid irriteren. In erge gevallen kunnen er ook kloven ontstaan. Bij deze vorm van geprikkelde huid kan je het beste een crème of zalf gebruiken met een indrogende en samentrekkende werking om de huid optimaal te verzorgen. De zinkoxidezalf 10% is hiervoor ideaal om te gebruiken.

Maar ook bij (langdurige) blootstelling aan vocht kan de huid van de billen geïrriteerd raken. Denk bijvoorbeeld aan huid die bedekt is door luiers of incontinentiemateriaal. Vaak speken we dan ook wel van luieruitslag. De geprikkelde of natte huid kan dan het beste verzorgd worden met een zinkoxidesmeersel of zinkoxidezalf.

Geprikkelde huid door zonverbranding

Zonverbranding treedt op wanneer de huid te lang wordt blootgesteld aan de schadelijke UV-straling van de zon. Dit kan leiden tot een ontstekingsreactie en beschadiging van de huidcellen, wat resulteert in een geprikkelde huid. Een geprikkelde huid bij zonverbranding gaat vaak gepaard met de volgende symptomen:

  • Roodheid van de huid: De verbrande huid kan er rood uitzien en geïrriteerd aanvoelen.
  • Pijn en gevoeligheid: De huid kan pijnlijk en gevoelig zijn, vooral bij aanraking.
  • Warmte: Het verbrande gebied kan warm aanvoelen.

Het is belangrijk de zonverbrande huid de verkoelen om de symptomen te verlichten. Gebruik een mentholgel om de geprikkelde huid te verkoelen en kalmeren.

Geprikkelde huid door insecten- en kwallenbeten

Insecten kunnen steken of beten veroorzaken die leiden tot een geprikkelde huidreactie. Deze reactie wordt veroorzaakt door lichaamsvreemde materie die de insecten of kwallen in de huid injecteren of achterlaten tijdens het steken of bijten. Maar ook door het achterlaten van haartjes op de huid, zoals bij de eikenprocessierups.

Een geprikkelde huid als reactie op insectensteken kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:

  • Jeuk: Een intense jeuk rond de steek- of bijtplaats.
  • Roodheid en zwelling: De huid kan rood en gezwollen worden op de plek van de beet of steek.
  • Pijn: In sommige gevallen kan er pijn of een branderig gevoel optreden.
  • Warmte: Het getroffen gebied kan warm aanvoelen.

Wat kan je doen om de symptomen bij insectensteken te verlichten.

Er zijn een aantal stappen die je kan ondernemen na een insecten steek of beet om te symptomen te verlichten.

Stap 1: Reinig de gebeten of gestoken huid zorgvuldig met milde zeep en water om mogelijke infecties te voorkomen.

Stap 2: Breng een koud kompres of een ijszak gewikkeld in een dunne doek aan op de beten of steken om de jeuk en zwelling te verminderen.

Stap 3: Gebruik een verkoelende gel om het geprikkelde gebied te kalmeren. Denk hierbij aan een mentholgel.

Stap 4: Hoewel het moeilijk kan zijn, is het belangrijk om niet te krabben, omdat dit de huid kan beschadigen en het risico op infectie vergroot.

Let op! In geval van ernstige allergische reacties, ademhalingsmoeilijkheden of systemische symptomen, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Meer weten over insectensteken, lees de volledige blog.

hand vol met verkoelende gel
© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead