In september worden de meeste baby’s geboren. Dat is leuk maar kan voor ouders ook veel ongemakken met zich meebrengen. Een van deze ongemakken is luieruitslag. Luieruitslag is een veelvoorkomende huidaandoening bij baby’s die irritatie veroorzaakt. Als apotheker of apothekersassistent, kan het voorkomen dat je een ouder met een baby met luieruitslag aan de balie hebt. Het is dan belangrijk om te begrijpen wat luieruitslag veroorzaakt, hoe men de symptomen kunt herkennen en welke effectieve verzorging je kan aanraden voor de huid van de baby.
Wat is luieruitslag?
Luieruitslag is een verzamelterm die wordt gebruikt om de geïrriteerde, geprikkelde, natte of gevoelige huid aan te duiden die ontstaat door het dragen van een luier. Omdat vooral baby’s veel luiers dragen, komt luieruitslag veel bij baby’s voor. Maar ook ouderen die incontinentieluiers dragen kunnen last krijgen van luieruitslag. Wanneer een baby last heeft van luieruitslag, dan gaat dat vaak gepaard met rode billen en/of schrale billen. Ook kunnen er rode bultjes of blaasjes ontstaan.
Er zijn een aantal oorzaken voor het ontstaan van luieruitslag:
- Langdurige blootstelling aan vocht: Wanneer een baby’s luier te lang vochtig blijft, kan dit leiden tot irritatie en uitslag.
- Frictie en wrijving: Wrijving tussen de luier en de tere huid van de baby kan bijdragen aan het ontstaan van luieruitslag.
- Overgevoeligheid of allergieën: Sommige baby’s hebben een gevoelige huid die reageert op bepaalde stoffen in luiers, babydoekjes of zelfs bepaalde voedingsmiddelen.
Geef tips over het voorkomen van luieruitslag
Het voorkomen van luieruitslag kan niet altijd, zeker in gevallen dat de uitslag wordt veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen. Het is in dat geval belangrijk dat men nagaat welk voedingsmiddel ervoor zorgt dat de baby luieruitslag krijgt.
Maar er zijn wel een aantal tips die jij kan geven om mogelijk luieruitslag te voorkomen:
Tip 1. Houd de luierregio schoon en droog: Verschoon de luier regelmatig en laat de huid goed drogen voordat je een nieuwe luier aanbrengt.
Tip 2. Gebruik zachte en absorberende luiers: Kies luiers van goede kwaliteit die vocht goed absorberen en de huid droog houden.
Tip 3. Gebruik milde reinigingsdoekjes of katoenen doekjes: Vermijd doekjes met alcohol of geurstoffen, omdat deze de huid verder kunnen irriteren. Reinig de luierregio voorzichtig en dep de huid droog.
Tip 4. Lucht de huid uit: Laat je baby, op momenten dat het kan, zonder luier om. Zo kan de huid ademen en drogen.
Verzorgen van schrale billen en/of rode billen bij luieruitslag?
Allereerst is het belangrijk om aan te geven, de rode billen schoon en droog te houden. Gebruik bij het schoonmaken zo min mogelijk zeep. Zeep kan namelijk de natuurlijk pH-waarde van de huid verstoren. Nadat de rode billen of schrale billen helemaal droog zijn, kan je een indrogende billenzalf gebruiken. Een zinkoxidezalf 10% is hiervoor zeer geschikt. Breng een dun laagje aan op de schrale billen. Het zinkoxide heeft een indrogend en samentrekkend effect op de huid. Tegelijkertijd wordt de schrale huid verzorgt en creëert de zalf een beschermende barrière tussen de huid en de luier. Verschoon de luier regelmatig zodat wanneer deze nat is, de huid niet te lang in contact blijft met de luier.