Indifferente therapie, voorlichting is autonomie

Behandeling met indifferente middelen, ook wel basiszalf of -crème genoemd, is noodzakelijk voor iedere patiënt met eczeem of psoriasis. Indifferente middelen versterken de huid barrière, verhogen het vochtgehalte van de huid en verminderen jeuk en irritatie. Ook de NHG-standaard eczeem geeft aan dat indifferente middelen de basis vormen van de behandeling2. Toch merkt maar ongeveer de helft van de mensen met eczeem op, een indifferent middel voorgeschreven te hebben gekregen. Daarnaast geeft 64% van patiënten met constitutioneel eczeem en 38% van patiënten met psoriasis aan informatie te hebben gekregen over de noodzaak van het smeren van indifferente middelen. Door patiënten met eczeem of psoriasis betere begeleiding te bieden, wordt hun zelfmanagement vergroot en zijn patiënten beter toegerust om samen met de zorgverlener te beslissen over de behandeling. Hierdoor zullen naar verwachting de therapietrouw, de acceptatie van de huidaandoening en de patiënt tevredenheid toenemen. Dit komt de effectiviteit van de behandeling ten goede en kan de smeermoeheid voorkomen die kan ontstaan door verkeerd gebruik van lokale middelen.

Bron: Zinnige Zorg | Verbetersignalement voor mensen met eczeem of psoriasis

Voorlichting is autonomie

Zoals aangegeven, zal door patiënten met eczeem of psoriasis betere begeleiding te bieden, hun zelfmanagement worden vergroot en zijn ze beter toegerust om samen met de zorgverlener te beslissen over de behandeling. Een groot deel van deze begeleiding bestaat uit goede voorlichting. Vandaar dat wij de Campagne “Indifferente therapie, voorlichting is autonomie” hebben opgezet. Hiermee lichten wij de eerstelijnszorg niet alleen in over het belang van indifferente middelen, maar vooral over het belang van voorlichting aan de patiënt. In deze voorlichting sta je er als zorgverlener zeker niet alleen voor en zijn er verschillende manieren om je patiënten uitleg te geven maar ook te adviseren en verwijzen. Met onderstaande samenwerkingen, benadrukken we de verschillende perspectieven die een patiënt niet alleen van informatie kunnen voorzien, maar ook kunnen ondersteunen. Door meer te weten te komen over verhalen en ervaring van lotgenoten en door te zien dat er organisaties zijn die zich voor hen inzetten om de zorg continue te verbeteren.

KIJKsluiter indifferente middelen

Samen met stichting KIJKsluiter hebben wij de handen in een geslagen om de KIJKsluiter over indifferente middelen, ofwel basis crèmes en zalven te maken. De KIJKsluiter is een bijsluiters in video vorm, waarin alle relevante en onafhankelijke informatie voor de patiënt op een duidelijke en eenvoudige wordt uitgelegd. Dit maakt het een stuk toegankelijker voor de patiënt, maar ook voor jouw als zorgverlener omdat je de KIJKsluiter snel met de patiënt kan delen.

Nationaal Huidfonds

Het Nationaal Huidfonds zet zich in om huidaandoeningen te voorkomen en het leven van mensen met een huidaandoening te verbeteren. Patiënten kunnen op huidfonds.nl dan ook voorlichting vinden over verschillende huidaandoeningen, behandelingen maar ook over hoe het Nationaal Huidfonds zich voortdurend hard maakt voor zorgverbeteringen en onderzoek naar huidaandoeningen. Ook vormt het Nationaal Huidfonds een plek waar de acceptatie van de huidaandoening, de huid die ‘anders’ is, tot zijn recht komt. Zo weet een patiënt, dat ze er niet alleen voor staan en bij het Nationaal Huidfonds terecht kunnen voor steun, verhalen van mensen in soortgelijke situaties.

IN DE HUID VAN

Op indehuidvan, leven met atopisch eczeem, kunnen patiënten met eczeem nog meer te weten komen over hun aandoening. Maar vooral interessante blogs lezen of podcast luiteren, over hoe het is om te leven met atopisch eczeem. Vele andere mensen die te maken krijgen met eczeem vertellen hoe zij dit ervaren, en ermee omgaan.

“voorlichting is autonomie” kubus

Om al deze informatie bij de patiënt te krijgen, hebben we deze kubus ontworpen. De kubus kan je op de toonbank of bureau neerzetten en geeft zo de patiënt de mogelijkheid om zelf de QR-codes op de zijdes van de kubus te scannen. Elke bovengenoemde partner en bron van voorlichting voor de patiënt, heeft een eigen zijde op de kubus. Zo kan de patiënt de informatie waar krijgen waar ze zelf behoefte aan hebben. Zodoende, voorlichting is autonomie. Daarnaast vind je op de 4de zijde van de kubus, de basisbehandeling bij eczeem met indifferente middelen vanuit de NHG-standaard eczeem, voor je op een rij, zodat je deze te allen tijde kan checken.

Wil jij ook bijdragen aan de campagne “Indifferente therapie, voorlichting is autonomie”? Dan kan je de kubus kosteloos aanvragen!

Kubus aanvragen

Hidden
Adres
BiujsluiterPlus

De KIJKsluiters over indifferente middelen zijn ook terug te vinden bij alle Bipharma producten op BijsluiterPlus.

© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead