Crème of Zalf, wat raad ik aan?

Om het juiste huidverzorgende product te kunnen aanraden is goed om de voorkeur en het huidtype van de klant te weten. Of je een crème of zalf aanraad hangt namelijk heel erg van de huid van de klant af. Maar eerst is het goed om te weten, wat nou precies het verschil is tussen een crème en een zalf.

Er zijn een aantal punten waarop je een crème en een zalf kan onderscheiden. Namelijk in samenstelling, textuur, het doel en de mate van absorptie. Wij leggen de verschillen uit.

Samenstelling:

  • Crème: Een crème is een emulsie van water en olie of vet waarbij water de basis vormt en olie wordt gebruikt om het mengsel te stabiliseren en hydraterende eigenschappen toe te voegen. We onderscheiden twee soorten crèmes, hydrofiele crème en hydrofobe crème. Een hydrofiele crème bevat olie in water en is hierdoor makkelijk met water afwasbaar. Een hydrofobe crème bevat water in olie en is hierdoor iets dikker en moeilijker afwasbaar dan een hydrofiele crème.
  • Zalf: Een zalf is mengsel van vetten of vetten en olie die geen water bevat.

Textuur:

  • Crème: Crèmes hebben een lichtere en “minder vette” textuur, waardoor ze gemakkelijk op de huid kunnen worden aangebracht en uitgesmeerd. Een crème wordt sneller opgenomen zonder een vettig gevoel achter te laten.
  • Zalf: Zalven hebben een dikkere, vettere textuur en zijn daardoor soms iets lastiger smeerbaar. Hierdoor kan een zalf langer op de huid blijven liggen.

Doel:

  • Crème: Crèmes worden vaak gebruikt voor de verzorging van de normale tot droge huid. Het trekt makkelijk in de huid in en houdt de huid soepel en zacht. Het water in een crème zorgt voor het inbrengen van water in de huid en het herstellen van de vochtbalans.
  • Zalf: Zalven zijn vanwege hun vettige samenstelling zeer nuttig bij het afsluiten van de huid. Er wordt een beschermende laag gelegd over de huid die de huidbarrière hersteld wanneer deze verstoord is. Hierdoor kan het verdere vochtverlies worden voorkomen. Door deze werking kunnen ze helpen bij bescherming tegen externe factoren of extreem droge huidaandoeningen waarbij de huid-vetbarrière is verstoord. Denk bij externe factoren bijvoorbeeld aan extreme wrijving bij sporen of kou. Met droge huidaandoeningen kan je denken aan bijvoorbeeld bij eczeem en psoriasis.

Mate van absorptie:

  • Crème: Crèmes worden over het algemeen sneller geabsorbeerd door de huid en laten minder vettige resten achter. Hierdoor zijn ze handig zijn voor dagelijks gebruik.
  • Zalf: Zalven worden minder snel geabsorbeerd en kunnen een vettig laagje op de huid achterlaten. Hierdoor zijn ze meer geschikt voor toepassingen waarbij langdurige hydratatie, door het herstellen van de huid barrière van toepassing is.
Crème in vetwijzer 1

Wanneer raad ik een crème aan?

Zoals al eerder aangegeven is de behoefte van de huid van je klant het belangrijkste punt om je advies op af te stemmen.  Over het algemeen is een lichte crème, met vetwijzer 1, geschikt voor dagelijks gebruik en gebruik in het gezicht, bij een normale huid. Doorgaans gebruik je een crème bij een normale tot droge en bij een gevoelige huid. Houd hierbij altijd rekening met de hoeveelheid vet in de crème. Hoe droger de huid, hoe vetter de crème die je kan adviseren. Bouw dit op van een crème met vetwijzer 1 tot aan vetwijzer 3.

Ook kan een vette crème worden aangeraden bij (droge) huidaandoeningen ter verzorging van de huid. Dit ondersteunt de conditie van de huid.

Wanneer raad ik een zalf aan?

Net zoals bij het aanraden van een crème, is ook bij het aanraden van een zalf, de behoefte van de huid van je klant het belangrijkste punt om je advies op af te stemmen. Een zalf bestaat volledig uit vetten, en zal daardoor de huid ook volledig afdekken. Over het algemeen kan je daarom een zalf adviseren bij een droge huid, zeer droge huid en een gevoelige huid. Kies dan voor een product met vetwijzer 4 of 5. Ook wanneer de huid van je klant beschermt moet worden bij koud en droog weer, kan je een zalf aanraden.

Wanneer de klant last heeft van een huidaandoening zal er in veel gevallen al een zalf zijn voorgeschreven. Kijk dan alsnog samen met de klant, of dit wel passend is.

Zalf in vetwijzer 5

What’s in a name: Koelzalf

Aan de hand van de naam van het product kan je doorgaans opmaken of je te maken hebt met een crème of zalf. Als voorbeeld, cetomacrogolcrème is zoals de naam al zegt een crème en cetomacrogolzalf is dan logischerwijs een zalf. Echter kan een naam ook misleidend zijn, zoals in het geval van de koelzalf. Een koelzalf zou volgens de naam overduidelijk een zalf moeten zijn alleen volgens de samenstelling is dit product helemaal geen zalf maar een crème. Dit komt doordat de koelzalf water bevat en zodra er water in het product zit, is het een crème en geen zalf.

© Copyright 2025 Bipharma