Indifferente therapie bij eczeem

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die gepaard gaat met ontsteking van de huid, jeuk en roodheid. Voor mensen die met eczeem leven, kan het verzorgen van de huid een uitdaging zijn. Een goed doordacht huidverzorgingsregime is echter essentieel om symptomen te verlichten en het herstel van de huid te bevorderen. In dit artikel delen we het belang van indifferente middelen in de behandeling bij eczeem.

De basis van de behandeling: Indifferente middelen

Indifferente therapie duidt op het gebruik van basis huidverzorgingsproducten, zonder actief bestanddeel. Lees hier alles over wat indifferente middelen zijn. Hoewel indifferente therapie dus geen geneesmiddelen zijn, heeft indifferente therapie wel een belangrijke rol in het beheersen van de symptomen van eczeem en het op peil houden van de conditie van je huid.

Volgens de richtlijnen van het Nederlandse huisartsengenootschap (NHG) geldt indifferente therapie als basis van de medicamenteuze behandeling bij eczeem. Zo melden de NHG-richtlijnen onder andere dat elke patiënt goede voorlichting moet krijgen over de werking en gebruik van indifferente middelen. Ook is het belangrijk dat er meerdere soortenindifferente middelen worden geprobeerd om het best passende product te vinden.

Daarnaast kan het gebruik van indifferente therapie ook een belangrijke rol spelen in het voorkomen van het langdurig gebruik van corticosteroïde crèmes, die vaak worden voorgeschreven voor de behandeling van eczeem. En het verminderen van het gebruik van corticosteroïden kan de kans op bijwerkingen zoals huidatrofie en dunner wordende huid verminderen.

Therapietrouw bij eczeem

Therapietrouw is bij constitutioneel eczeem van groot belang. Constitutioneel eczeem is een chronische huidaandoening is die regelmatige en consistente behandeling vereist. Hierdoor is het opvolgen van de voorgeschreven behandelingen of therapie, zoals medicatie en huidverzorgingsroutine essentieel. Hieronder leggen wij uit waarom:

  • Symptoombeheersing: Een regelmatige en consistente behandeling kan helpen om de symptomen van eczeem onder controle te houden, zoals jeuk, roodheid, ontsteking en huidirritatie. Door de voorgeschreven therapie op te volgen zoals bedoelt, kan je een betere controle over de symptomen behouden en verlichting ervaren.
  • Voorkomen van verergering: Eczeem heeft de neiging om perioden van opflakkeringen en rustige periodes te hebben. Therapietrouw kan je helpen om opflakkeringen te minimaliseren en voorkomen dat de huidconditie verslechtert. Het voorkomen van verergering van eczeem is belangrijk om complicaties en ernstigere huidproblemen te voorkomen.
  • Verbetering van de huidbarrière: Regelmatige toepassing van huidverzorgendemiddelen kunnen helpen bij het verbeteren van je huidbarrière. Een gezonde huidbarrière is essentieel om vochtverlies te voorkomen. Ook is de verbetering van de huidbarriere essentieel om je te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals infecties.
  • Kwaliteit van leven: Eczeem kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je leven. Met name vanwege de jeuk, pijn en ongemak die het kan veroorzaken. Therapietrouw kan helpen om deze symptomen te verminderen en je eigen welzijn te verbeteren.

Op de hoogte blijven van alle Bipharma producten, acties, huidverzorgingsadvies en nog veel meer? Meld je dan aan!

© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead