Mond- en keelverzorging

Wat is mondverzorging?

Mondverzorging of ook wel mondzorg verwijst naar de zorg die wordt gegeven aan de mond.  Hieronder rekenen we niet alleen de tanden maar ook het tandvlees en de tong. Goede mondzorg is belangrijk om tandbederf, tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen te voorkomen. Mondzorg is dus essentieel voor het behoud van een goede mondgezondheid. Een goede mondgezondheid is niet alleen belangrijk voor het behoud van gezonde tanden en tandvlees, maar heeft ook invloed op de algehele gezondheid en het welzijn van een persoon. Er is een verband aangetoond tussen een slechte mondgezondheid en andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en longontsteking. Door een goede mondverzorging kan de algehele gezondheid worden verbeterd.

3 tips om je mondgezondheid op peil te houden.

 1. Voorkomen van tandbederf: Tandbederf is een veelvoorkomend probleem dat wordt veroorzaakt door bacteriën die suikerhoudend voedsel en dranken omzetten in zuur dat het tandglazuur aantast. Door regelmatig te poetsen, flossen en bezoeken van de tandarts, kunnen tandbederf en gaatjes worden voorkomen.
 2. Voorkomen van tandvleesaandoeningen: Tandvleesaandoeningen, zoals gingivitis en parodontitis, worden veroorzaakt door bacteriën die ontstekingen in het tandvlees veroorzaken. Onbehandelde tandvleesaandoeningen kunnen leiden tot verlies van tanden en andere gezondheidsproblemen.
 3. Verbetering van de adem: Een slechte adem kan worden veroorzaakt door bacteriën in de mond die tandplak en tandsteen veroorzaken. Door regelmatig te poetsen, flossen en gebruik te maken van mondspoelingen kan de adem worden verbeterd.

Welke mondverzorging is er?

Er zijn verschillende soorten mondverzorging die kunnen bijdragen aan een goede mondgezondheid. Hieronder staan enkele voorbeelden:

Tandenpoetsen: Het regelmatig poetsen van de tanden is een van de belangrijkste aspecten van mondverzorging. Het wordt aanbevolen om minimaal twee keer per dag twee minuten te poetsen met fluoride-tandpasta.
Flossen: Flossen is een belangrijk onderdeel van mondverzorging, omdat het helpt om tandplak en voedselresten tussen de tanden en onder de tandvleesrand te verwijderen.
Mondspoelingen: Mondspoelingen kunnen helpen om bacteriën te doden en een slechte adem te voorkomen. Er zijn verschillende soorten mondspoelingen beschikbaar, waaronder spoelingen met fluoride of antibacteriële spoelingen.
Tongreiniging: Het reinigen van de tong kan helpen om bacteriën te verwijderen die een slechte adem kunnen veroorzaken.
Tandartsbezoeken: Het regelmatig bezoeken van de tandarts is belangrijk om tandbederf, tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen te voorkomen of op tijd te behandelen.
Dieet: Een gezond dieet kan bijdragen aan een goede mondgezondheid. Het is belangrijk om suikerhoudend voedsel en dranken te beperken en voldoende water te drinken.

Kortom, regelmatig tandenpoetsen, flossen, gebruik van mondspoelingen en bezoek aan de tandarts zijn enkele belangrijke aspecten van mondverzorging die kunnen bijdragen aan een goede mondgezondheid. Meer weten over mondzorg? Kijk dan op https://www.allesoverhetgebit.nl/

Welke soorten mondspoelingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten mondspoelingen beschikbaar die kunnen helpen bij mondverzorging. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 1. Fluoride mondspoelingen: Deze mondspoelingen bevatten fluoride, wat kan helpen om de tanden te versterken en te beschermen tegen tandbederf. Het gebruik van fluoride mondspoelingen wordt vooral aanbevolen voor mensen met een hoog risico op tandbederf, zoals kinderen en ouderen. Bekijk hier alle fluoride mondspoelingen van Bipharma
 2. Chloorhexidine mondspoelingen: Deze mondspoelingen bevatten een antiseptisch middel, chloorhexidine, dat kan helpen bij het doden van bacteriën en het voorkomen van tandvleesaandoeningen. Antiseptische mondspoelingen worden vaak aanbevolen voor mensen met tandvleesaandoeningen of een hoog risico daarop. Bekijk hier alle Chloorhexidine mondspoelingen van Bipharma.
 3. Whitening mondspoelingen: Deze mondspoelingen zijn bedoeld om de tanden witter te maken en bevatten vaak bleekmiddelen zoals waterstofperoxide. Hoewel ze kunnen helpen bij het verbeteren van de kleur van de tanden, zijn ze mogelijk niet geschikt voor mensen met gevoelige tanden of tandvleesaandoeningen.
 4. Natuurlijke mondspoelingen: Deze mondspoelingen bevatten natuurlijke ingrediënten zoals kruiden en oliën die kunnen helpen bij het verminderen van bacteriën en het bevorderen van een gezonde mondflora. Voorbeelden van natuurlijke mondspoelingen zijn tea tree-olie en pepermuntolie.

Het is belangrijk om te overleggen met een tandarts of mondhygiënist voordat je een mondspoeling gebruikt om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor jouw specifieke mondgezondheid.

Waarom keelverzorging?

Keelverzorging is ook belangrijk voor een goede mondgezondheid. Een gezonde keel kan helpen bij het voorkomen van keelpijn, ontstekingen en infecties. Hieronder staan enkele tips voor keelverzorging:

 1. Hydratatie: Drink voldoende water en vermijd alcohol en cafeïne, die de keel kunnen uitdrogen en irritatie kunnen veroorzaken.
 2. Gorgelen: Gorgelen met zout water kan helpen bij het verminderen van keelpijn en ontsteking. Los 1 theelepel zout op in een glas warm water en gorgel gedurende 30 seconden.
 3. Vermijd roken en passief roken: Roken kan de keel irriteren en ontstekingen veroorzaken. Vermijd het roken van sigaretten en het inademen van sigarettenrook.
 4. Gebruik een luchtbevochtiger: Een luchtbevochtiger kan helpen bij het vochtig houden van de lucht en het verminderen van keeldroogte en irritatie.
 5. Rust en slaap: Voldoende rust en slaap zijn belangrijk voor het herstel en het voorkomen van keelproblemen.
 6. Eet gezond: Een gezond dieet met voldoende vitaminen en mineralen kan bijdragen aan een gezonde keel en mond.

Keelverzorging: Mixtura resolvens

Heb jij last van een kriebel in de keel? De mixtura resolvens hoestdrank, met een combinatie van actieve ingrediënten, zoals ammoniumchloride, terpentijnolie, anijsolie en zoethoutwortelextract, verzachten de kriebel in de keel en houden de bovenste luchtwegen vrijer.

Op de hoogte blijven van alle Bipharma producten, acties, huidverzorgingsadvies en nog veel meer? Meld je dan aan!

© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead