Droge huid

Wat is een droge huid? Een droge huid is een huidaandoening waarbij de huid niet genoeg vocht vasthoudt en daardoor droog, ruw en schilferig aanvoelt. Een uitgedroogde huid kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder blootstelling aan water, genetische aanleg, veroudering en huidaandoeningen. Een droge huid kan jeuken, geïrriteerd en gevoelig zijn, en vatbaar zijn voor scheurtjes en kloven. Bij een uitgedroogde huid kan er ook een droge schilferige huid ontstaan. Bij een schilferige huid laten de (dode) huidcellen los van de opperhuid. Een droge huid kan op het hele lichaam voorkomen maar komt vaak sneller voor op je benen dan je torso. Ook het gezicht is meer blootgesteld aan invloeden van buitenaf en kan daardoor meer vocht verliezen en droger worden.

Wat kan de oorzaak zijn van droge huid?

De oorzaak van droge huid ontstaat wanneer de huid niet genoeg vocht vasthoudt. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een droge huid of schilferige huid, waaronder:

 1. Klimaat: Koud, droog weer en lage luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat de huid uitdroogt.
 2. Genetica: Sommige mensen hebben van nature een drogere huid dan anderen.
 3. Leeftijd: Naarmate we ouder worden, verliest de huid zijn vermogen om vocht vast te houden, waardoor het droger wordt.
 4. Langdurige blootstelling aan water: Te veel douchen, baden of zwemmen kan de natuurlijke oliën op de huid wegwassen, waardoor de huid uitdroogt.
 5. Gebruik van agressieve zeep en huidverzorgingsproducten: Zeep en andere producten die veel chemicaliën bevatten, kunnen de natuurlijke oliën op de huid wegwassen en de huid nog verder uitdrogen.
 6. Bepaalde medische aandoeningen: Bepaalde aandoeningen zoals eczeem en psoriasis kunnen leiden tot een droge huid.
 7. Medicatie: Bepaalde medicijnen, zoals retinoïden, kunnen de huid uitdrogen als bijwerking.

Het is belangrijk om een uitgedroogde huid goed te hydrateren en te beschermen om verdere schade te voorkomen. Dit kan onder andere door het gebruik van hydraterende (vet)crèmes.  

Blok zeep

Welke producten kan ik gebruiken bij een droge huid?

Wanneer je last hebt van een droge huid en of droge schilferige huid, gebruik dan ook een huidverzorgingsproduct dat geschikt is voor een droge huid. Hierbij werken crèmes met een hydraterende werking het beste. Deze brengen namelijk vocht in de huid en herstellen de vocht-vetbalans waardoor de natuurlijk huid barrière weer tot stand wordt gebracht. Bij Bipharma hebben wij verschillende huidverzorgende producten die geschikt zijn voor een droge huid. Zo is er altijd eentje bij die het beste past bij jouw huid. Gebruik bij een droge huid een Bipharma product met een vetwijzer 2 of 3 zoals Cetomacrogolvetcreme 20 of Vaseline-cetomacrogolcreme. Neigt jouw droge huid meer naar een schilferige droge huid, probeer dan een Bipharma product met vetwijzer 3 tot 4. Zoals bijvoorbeeld een koelzalf. Bekijk hieronder alle Bipharma producten voor een droge huid. Het is wel belangrijk om te onthouden dat elk individu anders kan reageren op huidverzorgingsproducten en dat het vinden van het juiste product voor jou kan vereisen dat je een beetje moet experimenteren. Probeer zo nodig verschillende producten uit, om er echt goed achter te komen, wat voor jou werkt.

Ons assortiment voor een droge huid

Vrouw die gezicht wast

Kan een droge huid herstellen?

Een droge huid en/of schilferige huid kan zeker herstellen, maar het kan tijd en de juiste verzorging vergen. Droogheid ontstaat wanneer de huid niet voldoende vocht vasthoudt en uitgedroogd raakt. Dit kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, zoals koude temperaturen, blootstelling aan de zon, een droge omgeving of het gebruik van agressieve huidverzorgingsproducten. Om een uitgedroogde huid te herstellen, is het belangrijk om te beginnen met het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten. Hydraterende crèmes kunnen helpen om de huid te hydrateren en te voeden. Het is belangrijk om producten te kiezen die speciaal is ontworpen voor de droge huid, omdat deze vaak meer hydraterende ingrediënten bevatten.

Naast het gebruik van hydraterende huidverzorgingsproducten, zijn er nog andere stappen die je kunt nemen om een droge huid te helpen herstellen. Het is belangrijk om je huid goed te reinigen, maar vermijd het gebruik van agressieve zepen of reinigingsmiddelen die de huid kunnen uitdrogen. Drink voldoende water om het lichaam gehydrateerd te houden en gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen.

Wat kan ik doen om een droge huid te voorkomen?

Er zijn verschillende stappen die je zelf kunt ondernemen om een droge huid te voorkomen, waaronder:

 • Hydrateer de huid: Het regelmatig aanbrengen van een hydraterende crème kan helpen om de huid gehydrateerd te houden en te voorkomen dat het uitdroogt. Gebruik een product dat speciaal is ontworpen voor de droge huid en breng het aan na het douchen of baden, wanneer de huid nog vochtig is.
 • Beperk de tijd in het water: Te veel blootstelling aan water kan de huid uitdrogen. Beperk daarom de tijd die je doorbrengt in bad of onder de douche en gebruik lauw water in plaats van heet water.
 • Gebruik milde zeep: Vermijd het gebruik van zeep en andere huidverzorgingsproducten die veel chemicaliën bevatten. Kies in plaats daarvan voor milde, ongeparfumeerde producten die de huid niet uitdrogen.
 • Bescherm de huid tegen de zon: Overmatige blootstelling aan de zon kan de huid uitdrogen. Bescherm de huid daarom tegen de zon door het dragen van een hoed en het aanbrengen van zonnebrandcrème.
 • Drink voldoende water: Het drinken van voldoende water is belangrijk voor de hydratatie van het lichaam en de huid. Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende water drinkt om de huid gehydrateerd te houden.
 • Eet gezond: Het eten van een gezond gevarieerd dieet, met veel groenten en fruit, kan helpen om de huid gezond te houden en te voorkomen dat het uitdroogt.
 • Vermijd roken en alcohol: Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen de huid uitdrogen. Vermijd deze gewoontes om de huid gezond te houden.

Op de hoogte blijven van alle Bipharma producten, acties, huidverzorgingsadvies en nog veel meer? Meld je dan aan!

© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead