Luieruitslag

Luieruitslag is een veelvoorkomende huidaandoening bij baby’s die irritatie veroorzaakt. Als ouder is het belangrijk om te begrijpen wat luieruitslag veroorzaakt, hoe je de symptomen kunt herkennen en welke effectieve verzorging je kunt toepassen op de huid van je baby.

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag is een verzamelterm die wordt gebruikt om de geïrriteerde, geprikkelde, natte of gevoelige huid aan te duiden die ontstaat door het dragen van een luier. Omdat vooral baby’s veel luiers dragen, komt luieruitslag veel bij baby’s voor. Maar ook ouderen die incontinentieluiers dragen kunnen last krijgen van luieruitslag. Wanneer je baby last heeft van luieruitslag, dan gaat dat vaak gepaard met rode billen en/of schrale billen. Ook kunnen er rode bultjes of blaasjes ontstaan.

Er zijn een aantal oorzaken voor het ontstaan van luieruitslag:

  • Langdurige blootstelling aan vocht: Wanneer een baby’s luier te lang vochtig blijft, kan dit leiden tot irritatie en uitslag.
  • Frictie en wrijving: Wrijving tussen de luier en de tere huid van de baby kan bijdragen aan het ontstaan van luieruitslag.
  • Overgevoeligheid of allergieën: Sommige baby’s hebben een gevoelige huid die reageert op bepaalde stoffen in luiers, babydoekjes of zelfs bepaalde voedingsmiddelen.

Hoe voorkom ik luieruitslag?

Het voorkomen van luieruitslag kan niet altijd, zeker in gevallen dat de uitslag wordt veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen. Het is in dat geval belangrijk dat je nagaat welk voedingsmiddel ervoor zorgt dat je baby luieruitslag krijgt. Doe dit samen met een medisch deskundige die hierin advies kan geven en je kan begeleiden.

Hieronder geven wij 4 tips om mogelijk luieruitslag te voorkomen:

Tip 1. Houd de luierregio schoon en droog: Verschoon de luier regelmatig en laat de huid goed drogen voordat je een nieuwe luier aanbrengt.

Tip 2. Gebruik zachte en absorberende luiers: Kies luiers van goede kwaliteit die vocht goed absorberen en de huid droog houden.

Tip 3. Gebruik milde reinigingsdoekjes of katoenen doekjes: Vermijd doekjes met alcohol of geurstoffen, omdat deze de huid verder kunnen irriteren. Reinig de luierregio voorzichtig en dep de huid droog.

Tip 4. Lucht de huid uit: Laat je baby, op momenten dat het kan, zonder luier om. Zo kan de huid ademen en drogen.

Hoe verzorg ik schrale billen en/of rode billen bij luieruitslag?

Allereerst is het belangrijk om de rode billen schoon en droog te houden. Gebruik bij het schoonmaken zo min mogelijk zeep. Zeep kan namelijk de natuurlijk pH-waarde van de huid verstoren. Nadat de rode billen of schrale billen helemaal droog zijn, kan je een indrogende (luier)zalf gebruiken. Een zinkoxidezalf 10% is hiervoor zeer geschikt. Breng een dun laagje aan op de schrale billen. Het zinkoxide heeft een indrogend en samentrekkend effect op de huid. Tegelijkertijd wordt de schrale huid verzorgt en creëert de zalf een beschermende barrière tussen de huid en de luier. Verschoon de luier regelmatig zodat wanneer deze nat is, de huid niet te lang in contact blijft met de luier.

Luieruitslag bij volwassenen

Luieruitslag bij volwassenen, ook bekend als incontinentiedermatitis, kan voorkomen bij mensen die last hebben van incontinentieproblemen, bedlegerigheid, of die luiers dragen vanwege andere medische redenen. Hoewel het vaker voorkomt bij baby’s, kan het ook bij volwassenen optreden vanwege langdurige blootstelling aan vocht en ontlasting, wrijving of het gebruik van producten die de huid irriteren. De verzorging van de luieruitslag is hetzelfde als bij baby’s. Lees hierboven alle tips om luieruitslag te voorkomen.

© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead