Huid: opbouw en functies

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en heeft een complexe structuur. Het bestaat uit verschillende lagen en structuren die samenwerken om bescherming, ondersteuning en de lichaamstemperatuur te regelen. Hier is een beknopte beschrijving van de opbouw van de huid:

 1. Epidermis (opperhuid): De epidermis is de buitenste laag van de huid. Het bestaat uit verschillende lagen van epitheelcellen, waarvan de buitenste laag dode huidcellen bevat die continu worden afgestoten en vervangen door nieuwe cellen. De epidermis biedt bescherming tegen externe invloeden en helpt bij het reguleren van vochtverlies.
 2. Dermis (lederhuid): De dermis bevindt zich onder de epidermis en is dikker dan de opperhuid. Het bestaat voornamelijk uit bindweefsel en bevat bloedvaten, zenuwen, haarzakjes, talgklieren en zweetklieren. De dermis geeft de huid stevigheid, elasticiteit en ondersteuning.
 3. Subcutis (onderhuids bindweefsel): De subcutis, ook bekend als het onderhuids bindweefsel of hypodermis, is de diepste laag van de huid. Het bestaat voornamelijk uit vetcellen (adipocyten), bindweefsel en bloedvaten. De subcutis fungeert als isolatie, opslag van energie en biedt bescherming tegen stoten.

Daarnaast worden er ook andere structuren en componenten aangetroffen in de huid, zoals: haarzakjes, talgklieren, zweetklieren, bloedvaten, zenuwuiteinden.

De functies van de huid

De huid heeft verschillende belangrijke functies. Het handig om de functies van de huid te begrijpen om te weten hoe je huidverzorging hier het beste op kan aansluiten. Hier hebben we 5 belangrijke functie voor je op een rij gezet:

 • Bescherming: De huid fungeert als een beschermende barrière tussen het lichaam en de externe omgeving. Het voorkomt dat schadelijke stoffen, zoals pathogenen, het lichaam binnendringen.
 • Regulatie van lichaamstemperatuur: De huid speelt een essentiële rol bij het handhaven van een stabiele lichaamstemperatuur. Bij warm weer kunnen de bloedvaten in de huid verwijden om warmte af te voeren door zweten. Bij koud weer kunnen de bloedvaten vernauwen om warmteverlies te verminderen.
 • Zintuiglijke waarneming: De huid bevat talrijke zenuwuiteinden en receptoren die ons in staat stellen verschillende vormen van aanraking te voelen, zoals pijn, druk, warmte en kou.
 • Excretie: Via de huid kunnen bepaalde afvalstoffen en toxines uit het lichaam worden verwijderd, met name door middel van zweten.
 • Absorptie: De huid kan bepaalde stoffen opnemen, zoals medicijnen en vocht.

Hoe werkt huidverzorging op de huid?

Zoals eerder beschreven is de huid opgebouwd uit meerdere lagen. Huidverzorgingsproducten hebben een werken op de bovenste huidlaag, de epidermis. Wanneer een huid verzorgend product wordt aangebracht op de huid kunnen er doorgaans een aantal stappen worden doorlopen.

 • Absorptie: De ingrediënten, zoals bijvoorbeeld watermoleculen, die in de crème aanwezig zijn dringen door de huidcellen van de epidermis.
 • Hydratatie: De watermoleculen in de crème blijven in de huid achter en zorgen ervoor dat de huid wordt gehydrateerd.
 • Afsluiting: Het vet in de crème van het huidverzorgingsproduct legt een afsluitend of beschermen laagje op de huid. Hierdoor treedt er minder vochtverlies op. Het vetpercentage in het huidverzorging product bepaald de mate van afsluiting.
© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead