Het verschil tussen een crème en een zalf

Het verschil tussen een crème en een zalf zit voornamelijk in de samenstelling, eigenschappen en wat de invloed is op de werking van de huid. Je kan de verschillen tussen een crème en een zalf op meerdere vlakken categoriseren. Namelijk: samenstelling, textuur, doel en mate van absorptie. Hieronder leggen we de belangrijkste verschillen tussen een crème en een zalf op basis van deze categorieën uit:

Samenstelling:

  • Crème: Een crème is een emulsie van water en olie of vet waarbij water de basis vormt en olie wordt gebruikt om het mengsel te stabiliseren en hydraterende eigenschappen toe te voegen. We onderscheiden twee soorten crèmes, hydrofiele crème en hydrofobe crème. Een hydrofiele crème bevat olie in water en is hierdoor makkelijk met water afwasbaar. Een hydrofobe crème bevat water in olie en is hierdoor iets dikker en moeilijker afwasbaar dan een hydrofiele crème.
  • Zalf: Een zalf is mengsel van vetten of vetten en olie die geen water bevat.

Textuur:

  • Crème: Crèmes hebben een lichtere en “minder vette” textuur, waardoor ze gemakkelijk op de huid kunnen worden aangebracht en uitgesmeerd. Een crème wordt sneller opgenomen zonder een vettig gevoel achter te laten.
  • Zalf: Zalven hebben een dikkere, vettere textuur en zijn daardoor soms iets lastiger smeerbaar. Hierdoor kan een zalf langer op de huid blijven liggen.

Doel:

  • Crème: Crèmes worden vaak gebruikt voor de verzorging van de normale tot droge huid. Het trekt makkelijk in de huid in en houdt de huid soepel en zacht. Het water in een crème zorgt voor het inbrengen van water in de huid en het herstellen van de vochtbalans.
  • Zalf: Zalven zijn vanwege hun vettige samenstelling zeer nuttig bij het afsluiten van de huid. Er wordt een beschermende laag gelegd over de huid die de huidbarrière hersteld wanneer deze verstoord is. Hierdoor kan het verdere vochtverlies worden voorkomen. Door deze werking kunnen ze helpen bij bescherming tegen externe factoren of extreem droge huidaandoeningen waarbij de huid-vetbarrière is verstoord. Denk bij externe factoren bijvoorbeeld aan extreme wrijving bij sporen of kou. Met droge huidaandoeningen kan je denken aan bijvoorbeeld bij eczeem en psoriasis.

Mate van absorptie:

  • Crème: Crèmes worden over het algemeen sneller geabsorbeerd door de huid en laten minder vettige resten achter. Hierdoor zijn ze handig zijn voor dagelijks gebruik.
  • Zalf: Zalven worden minder snel geabsorbeerd en kunnen een vettig laagje op de huid achterlaten. Hierdoor zijn ze meer geschikt voor toepassingen waarbij langdurige hydratatie, door het herstellen van de huid barrière van toepassing is.
Crème in vetwijzer 1

Wanneer gebruik ik een crème?

Het kiezen tussen een crème en een zalf hangt af van je huidtype en jouw specifieke behoeften.  Over het algemeen is een crème geschikt voor dagelijks gebruik bij een normale huid. Daarnaast kan een lichte (hydrofiele) crème ook goed worden gebruikt in het gezicht. Doorgaans gebruik je een crème bij een normale, droge of gevoelige huid. Ook kan een crème worden voorgeschreven bij (droge) huidaandoeningen ter verzorging van de huid. Zo ondersteun je de conditie en stimuleer je het op peil houden van je huid.

Wanneer gebruik ik een zalf?

Er geldt altijd dat jouw huidtype en persoonlijke voorkeur bepalend zijn voor het gebruik van een crème of zalf. Over het algemeen kan je een zalf gebruiken bij een droge huid, zeer droge huid of extreem droge huid en gevoelige huid. Ook wanneer je jouw huid wilt beschermen bij koud en droog weer, kan je een zalf gebruiken. Ook als je last hebt van een huidaandoening zal er in veel gevallen een zalf worden aangeraden. Bespreek dit dan met je huisarts, deze bepaalt het beste middel om te smeren bij jouw huidaandoening.

Goed om te weten!

Wanneer jouw huid geen verstoring heeft in de huid-vetbalans en de huid barrière voldoende functioneert, zal het smeren van een vette zalf een tegenovergesteld effect hebben. In een situatie waarin je huid niet in staat is zelf het vetgehalte op peil te houden, neemt de zalf deze functie over door een beschermde vetlaag op de huid te vormen. Wanneer je huid deze functie dus wel zelf voldoende uitvoert, en je een zalf gebruikt, zal dit niet alleen de natuurlijke vetbalans maar ook de natuurlijke vochtbalans beïnvloeden. Wat dan uiteindelijk kan leiden tot onjuiste vochtafvoer door de huid en voor uitdroging zorgt.

Het is dus belangrijk om de juiste huidverzorging te kiezen op basis van jouw huidtype en specifieke behoeften van je huid.

What’s in a name: Koelzalf

Aan de hand van de naam van het product kan je doorgaans opmaken of je te maken hebt met een crème of zalf. Als voorbeeld, cetomacrogolcrème is zoals de naam al zegt een crème en cetomacrogolzalf is dan logischerwijs een zalf. Echter kan een naam ook misleidend zijn, zoals in het geval van de koelzalf. Een koelzalf zou volgens de naam overduidelijk een zalf moeten zijn alleen volgens de samenstelling is dit product helemaal geen zalf maar een crème. Dit komt doordat de koelzalf water bevat en zodra er water in het product zit, is het een crème en geen zalf.

© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead