donkere huidverzorging

Wanneer je opzoek bent naar een passend huidverzorgingsproduct, zeggen wij altijd, ga opzoek naar een product dat past bij jouw huidtype. Hierbij is het wel belangrijk om te realiseren dat huidskleur ook invloed heeft op het vaststellen van je huidtype. Zo kan een droge huid bij een lichte huid er anders uitzien dan een droge huid bij een donkere huid. Ook is het zo dat een geprikkelde rode huid duidelijker zichtbaar is bij lichtere huidskleuren, maar dat dit niet wil zeggen dat mensen met een donkere huid geen geprikkelde huid hebben alleen omdat deze niet zichtbaar rood is. Wij geven hieronder een aantal verschillen tussen huidskleuren aan, die een andere mate van huidverzorging duidelijk maken.

3 verschillen tussen een lichte en donkere huid

1. Melanine
Je huidskleur wordt bepaald door de mate of hoeveelheid melanine in je huidcellen. Het bruine pigment, dat door de mate van melanine wordt bepaald, beschermt tegen Uv-straling. Je huidkleur is deels genetische bepaald door aangeboren hoeveelheid, soort en verspreiding van de melanine in de epidermis. Ook kan de hoeveelheid melanine veranderen door bijvoorbeeld hormonen en zonlicht. Uv-straling in het zonlicht, zorgt er namelijk voor dat melanocyten in de huid meer melanine aanmaken.

2. Binding
In een donkere huid is de binding of samenhang tussen de opperhuidcellen hoger dan in de lichtere huid. Hierdoor gaat de donkere huid minder snel kapot door krabben. Wel treedt er dan eerder vergroving op van de huid.

3. Doorlaatbaarheid
De donkere huid is minder doorlaatbaar dan de lichtere huid. Ook vind er een hogere verdamping plaats. Dit betekend dat stoffen minder snel door de huid worden opgenomen. De donkere huid kan hierdoor sneller droog en/of schilferig aanvoelen. Natuurlijk is het type huidverzorging afhankelijk per persoon, maar het lijkt erop dat een donkere huid meer wordt afgesloten door een zeer vette zalf en een crème met een lichtere structuur.

Armen in verschillende huidskleuren

Hoe verzorg ik mijn donkere huid?

Zoals we hierboven hebben aangegeven, heeft de donkere huid een grotere hoeveelheid melanine. Dit betekent niet dat wanneer je een donkere huid hebt, je deze niet hoeft te beschermen tegen het zonlicht. Gebruik alsnog een zonnebrandcrème met een SPF om je huid te beschermen tegen verbranding.
Ben je toch verbrand of voelt je huid branderig aan? Dan kan dat ondanks dat er geen roodheid te zien is. In een lichte huid, ontstaat de rode kleur van de huid door een toegenomen doorbloeding. Deze toegenomen doorbloeding ontstaat in de donkere huid ook, alleen wordt deze niet zichtbaar rood. In plaatst daarvan kan het bij een donkere huid juist uitzien als een grijze verkleuring of een paars/blauwe gloed over de huid.

Daarnaast is het dus zo, dat een een donkere huid minder snel absorbeert en de mate van verdamping hoger is. Dit betekend dat een product met een hoog waterpercentage en laag vetpercentage, snel zal verdampen en niet genoeg tijd heeft om op de huid in te werken. Vermijdt daarom producten met een lage vetwijzer en kies voor een product met vetwijzer 3 of hoger.

Huiskleur schalen

Huidskleur is een spectrum.
Er zijn verschillende schalen om huidskleur uit te drukken. Zo hebben we de indeling van I t/m VI van Fitzpatrick en Eilers, die uitgaat van mate van verkleuring/verbranding van de huid om huidkleur aan te duiden. Een andere schaal is die van Ho en Robinson, waarbij de classificatie is uitgedrukt in een kleurenpalet, die voor velen net wat duidelijker is.

Wist je dat?

Nijlpaarden net als mensen een natuurlijke afweer hebben tegen de UV-straling?
Yep. Zoals je nu misschien weet, is de melanine in onze huid een natuurlijke bescherming tegen het zonlicht. Zo hebben nijlpaarden hun “nijlpaardenzweet”, dit roodkleurige ”zweet” werkt ook als een natuurlijke zonbescherming en helpt hen om af te koelen terwijl ze in de zon liggen.

© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead