Hooikoorts en huid

We gaan een zonnig weekend tegemoet, maar dat betekent ook tijd voor veel pollen en een nachtmerrie voor mensen met hooikoorts. Naast de gebruikelijke symptomen zoals niezen, loopneus en jeukende ogen heeft hooikoorts ook een effect op de huid. Lees hier welke effecten dit op de huid kan hebben en wat jij in de apotheek aan advies kan geven.

Hooikoorts en huid: wat is het effect?

Hooikoorts kan effecten hebben op de huid in de lente. Er zijn enkele manieren waarop hooikoorts de huid in de lente effect kan hebben:

  1. Jeukende huid: Mensen met hooikoorts kunnen last hebben van jeukende huid, vooral op plaatsen waar pollen in contact komen met de huid, zoals het gezicht, de nek en de armen. In sommige gevallen kan je last krijgen van een rode, gezwollen uitslag die bekend staat als “allergische dermatitis” of “hooikoorts-eczeem”.
  2. Droge huid: Het gebruik van antihistaminica, die vaak worden ingenomen om hooikoortssymptomen te verlichten, kan soms leiden tot een drogere huid als bijwerking.
  3. Verhoogde gevoeligheid: Mensen met hooikoorts kunnen een verhoogde gevoeligheid hebben voor bepaalde huidverzorgingsproducten of ingrediënten, vooral als deze irriterende stoffen bevatten die de huid kunnen irriteren of allergische reacties kunnen veroorzaken.
  4. Huiduitslag als gevolg van blootstelling aan zonlicht: Sommige mensen met hooikoorts kunnen ook gevoeliger zijn voor zonneallergieën, wat kan leiden tot huiduitslag, roodheid en jeuk na blootstelling aan de zon tijdens periodes van hoge pollenconcentraties.

Wil jij meer weten over hooikoorts? Wat het is en welke symptomen hier bij horen? Lees dan alle informatie van thuisarts over hooikoorts.

Hooikoorts en huid
Hooikoorts en huid

Welk huidadvies geef ik bij hooikoorts?

Het is belangrijk om mensen met hooikoorts te adviseren om producten te gebruiken met zo min mogelijk ingrediënten. Wanneer de huid geprikkeld is door de aanraking met verschillende pollen, kan deze ook sneller reageren op andere irriterende stoffen. Het is dus verstandig om huidverzorgende producten aan te raden die zo min mogelijk ingrediënten bevatten. Een witte vaseline of koelzalf zonder rozenolie zijn in dit geval goede opties.
Heeft de klant aan de balie behoefte aan een minder vet product? Kies dan voor een Cetomacrogol(vet)crème.

Ook is het goed om naar de achtergrond van de huidconditie te vragen. Heeft de bezoeker of patiënt aan de balie al eerder een indifferente basis crème of zalf gebruikt? Dan weet men vaak zelf wel of het eerder gebruikte product geschikt was. De kans op het ontstaan van een huidreactie is dan kleiner bij het gebruik van een product waar de huid al eerder aan blootgesteld is, dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van een nieuw product.

Vraag naar eventuele andere allergieën. Is er wellicht ook sprake van een wolvetallergie of voor alle wolvetalcoholen, dan is men beter af met producten die geen wolvetalcohol bevatten. Bekijk hier het productassortiment dat geschikt is voor mensen met een wolvetallergie.

Ook voor de lente hebben wij een passende wachtkamervideo gemaakt die jij in jouw apotheek op het narrowcastingscherm kan afspelen. In deze video kunnen de bezoekers in jouw apotheek zien wat het effect is van de lente op de huid. Zo kan iedereen zijn of haar huidverzorgingsproduct hierop afstemmen.

Wil jij de video afspelen op jouw schermen? Simpel, vraag de video aan en wij sturen hem naar je op zodat die meteen opgespeeld kan worden.

Eikenprocessierups en de huid

Verschillende insecten zijn weer actief in de lente. Zo komen de eikenprocessierupsen in de maanden april en mei weer uit hun eitjes gekropen. De haartjes van de eikenprocessierups kunnen ernstige irritatie en ongemak veroorzaken bij mensen die ermee in contact komen. Wanneer de haartjes van de eikenprocessierups in contact komen met de huid, kunnen ze verschillende symptomen veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag en branderigheid en in ernstige gevallen kan de huidreactie leiden tot zwelling en blaren.

Het is belangrijk om contact met de haartjes van de eikenprocessierups zoveel mogelijk te vermijden om deze reacties te voorkomen. Als men toch in aanraking komt met de haartjes, is het belangrijk om te adviseren de huid grondig te wassen met water en zeep en eventuele kleding te verwijderen die in contact is gekomen met de haartjes. Daarna kunnen de branderige plekken op de huid ingesmeerd worden met mentholgel. Mentholgel verkoelt en kalmeert de geprikkelde en branderige huid.

Bipharma aandacht en advies voor jouw apotheek!

© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead