Natte huid

Wat is een natte huid?

Wanneer we spreken over een natte huid, bedoelen we hiermee een huid die ontstaat bij smetten. Dit huidtype kenmerkt zich door natte, rode, onscherp begrensde plekken. Een ‘natte huid’ of ‘smetten huid’ verwijst naar een huidaandoening die ook wel intertrigo wordt genoemd. Het is een veelvoorkomend probleem in gebieden waar huid-op-huid contact is, zoals de huidplooien, zoals de liezen, onder de borsten, in de oksels en tussen de billen. Het treedt meestal op wanneer vocht, warmte en wrijving samenkomen, wat kan leiden tot irritatie, roodheid, ontsteking en soms zelfs infecties.

Factoren die bijdragen aan het ontstaan van een natte huid zijn onder andere overmatig zweten, obesitas, een slechte hygiëne, het dragen van strakke kleding en een slechte luchtcirculatie in de betreffende huidplooien.

Hoe voorkom ik een natte huid?

Om smetten bij het natte huidtype te voorkomen hebben wij een aantal tips hieronder verzameld.

Tip 1. Houd de huid schoon en droog: Reinig de betrokken gebieden dagelijks met milde zeep en warm water. Dep de huid vervolgens voorzichtig droog met een schone handdoek.

Tip 2. Gebruik een barrière-crème of zalf: Breng een dunne laag barrière-crème of zalf aan op de betreffende huidplooien om wrijving te verminderen en vocht af te stoten. Dit helpt de huid te beschermen en irritatie te verminderen.

Tip 3. Vermijd strakke kleding: Draag losse, ademende kleding om de luchtcirculatie te bevorderen en wrijving te verminderen.

Tip 4. Gebruik absorberend materiaal: Gebruik absorberende producten zoals katoenen doekjes of inlegkruisjes om vocht op te nemen en de huid droog te houden

Tip 5. Vermijd overmatig zweten: Gebruik eventueel anti-transpirant, zoals de aluminiumhydroxychloride, of talkpoeder om overmatig zweten te verminderen.

Tip 6. Houd een gezond lichaamsgewicht: Overgewicht kan de kans op smetten huid vergroten. Probeer een gezond lichaamsgewicht te behouden.

Natte huid bij baby’s

Ook baby’s hebben vaker last van een natte huid. Vooral de huid onder de oksels of op en tussen de billen komt het meest in aanraking met vocht, waardoor deze huid geïrriteerd kan raken. Wanneer deze natte huid optreedt op of tussen de billen, spreken we doorgaans van luieruitslag. In dit artikel lees je alles over de oorzaak van luieruitslag en geven we tips over de verzorging van de babybillen huid.

Smetten of een besmette huid, wat is het verschil?

Ook is het belangrijk om het verschil op te merken tussen het smetten van de huid of het hebben van smetplekken op de huid en een besmette huid. Wanneer we dus speken over smetten van de huid, duiden we het hierboven beschreven natte huidtype aan. Een besmette huid verwijst naar een huid die daadwerkelijk geïnfecteerd is door micro-organismen zoals bacteriën, schimmels of virussen. Een infectie kan optreden als er een inbreuk is in de huidbarrière, zoals een snee, schaafwond, open wond of een ontstoken huidgebied. Symptomen van een geïnfecteerde huid kunnen variëren, afhankelijk van de aard van de infectie, maar kunnen onder andere roodheid, zwelling, pijn, pusvorming en koorts omvatten. Wanneer je last hebt van een besmette huid, raadpleeg dan altijd een medisch deskundige.

Op de hoogte blijven van alle Bipharma producten, acties, huidverzorgingsadvies en nog veel meer? Meld je dan aan!

© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead