Voetenwijzer

In de zomer is hier warmer en vaak ook vochtiger. We lopen dan vaker op blote voeten, we zweten meer en komen veel in aanraking met externe factoren.  Denk aan zwembaden, het strand en grasvelden, die allemaal invloed kunnen hebben op de huid van onze voeten. Er kan dan ook een grotere kans op voetschimmel in de zomermaanden.

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel of ook vaak zwemmerseczeem genoemd, is een veelvoorkomende schimmelinfectie die de huid van de voeten aantast. Het wordt veroorzaakt door verschillende soorten schimmels, meestal dermatofyten genoemd, die van nature op de huid leven. Wanneer de omstandigheden gunstig zijn, zoals warmte en vocht, kunnen deze schimmels zich vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken.

Voetschimmel komt vaak voor tussen de tenen, maar het kan ook andere delen van de voet aantasten, zoals de voetzolen, de zijkanten van de voet en de nagels. De schimmels gedijen in vochtige omgevingen, zoals zwembaden, douches en kleedkamers, waar mensen op blote voeten lopen en de kans op besmetting groter is.

Hoe herken ik een voetschimmel?

Voetschimmel heeft enkele symptomen waaraan je het kan herkennen. Heb je een of meerdere van onderstaande symptomen kan het zijn dat je last hebt van een voetschimmel. Raadpleeg in dat geval altijd een medisch deskundige.

Jeuk: Een van de meest voorkomende symptomen van voetschimmel is jeukende huid, vooral tussen de tenen.
Roodheid: De geïnfecteerde huid kan rood worden, vooral rond de aangetaste gebieden.
Schilfering: De huid kan schilferig worden en er kunnen kleine schilfertjes ontstaan.
Kloven of blaren: In sommige gevallen kan de huid gebarsten of gekloofd zijn, of kunnen er blaren ontstaan.
Brandend gevoel: Sommige mensen ervaren een branderig gevoel op de geïnfecteerde gebieden.
Geur: Voetschimmel kan gepaard gaan met een onaangename geur, vooral als er secundaire bacteriële infectie optreedt.

Mannen en vrouwen benen

Voetschimmel voorkomen? Wij hebben 7 tips!

  1. Houd je voeten schoon en droog: Was je voeten dagelijks en droog ze grondig af, vooral tussen de tenen, omdat vochtige omstandigheden ideaal zijn voor schimmelgroei.
  2. Gebruik ademende schoenen en sokken: Draag schoenen gemaakt van ademende materialen die de luchtstroom mogelijk maken en helpen vocht te verminderen. Kies ook voor sokken gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen.
  3. Vermijd het dragen van vochtige schoenen en sokken: Zorg ervoor dat je schoenen en sokken volledig droog zijn voordat je ze aantrekt. Vochtige omgevingen bieden een ideale voedingsbodem voor schimmels.
  4. Gebruik geen zeep om je voeten te wassen: Zeep verstoord de natuurlijke pH, en daarmee afweer, van je huid.
  5. Draag slippers in openbare ruimtes: Vermijd blootsvoets lopen in openbare ruimtes zoals zwembaden, douches en kleedkamers. Draag in plaats daarvan slippers of sandalen om direct contact met de grond te vermijden.
  6. Vermijd het delen van persoonlijke items: Voetschimmel kan gemakkelijk van persoon tot persoon worden overgedragen. Vermijd het delen van handdoeken, sokken, schoenen en andere persoonlijke items om het risico op infectie te verminderen.
  7. Verzorg je nagels en voeten goed! Zowel tijdens als ter voorkoming van een schimmelnagelinfectie.

Op de hoogte blijven van alle Bipharma producten, acties, huidverzorgingsadvies en nog veel meer? Meld je dan aan!

© Copyright 2024 Bipharma | Website door Nextlead